Rabo en Mees & Hope winnen op optiebeurs

Rabobank en ABN Amro-dochter Bank Mees & Hope hebben hun marktaandeel op de optiebeurs in 1992 het sterkste zien stijgen.

Rabobank nam vorig jaar 16,66 procent van de totale optie-omzet voor haar rekening. In 1991 was dat nog 14,95 procent. Bank Mees & Hope voegde 2,36 procent toe op 6,48 procent. De winst ging voornamelijk ten koste van het moederconcern ABN Amro, dat 2,34 procent inleverde op 20,01 procent. De drie grote banken (ABN Amro, Rabobank en ING Bank) waren samen goed voor een marktaandeel van ruim 50 procent.

In de rangschikking behielden de vier grootste marktpartijen hun positie. ING Bank bezet nog steeds een derde plaats met een marktaandeel van 13,46 procent tegen 13,71 procent in 1991. Bangert Pontier & Partners rukte op van een zevende naar een vijfde plaats. Het marktaandeel van Bangert steeg van 2,31 tot 3,03 procent.

Opmerkelijke winst was er verder voor Suez Kooijman, die klom van een 46-ste naar een dertiende plaats met een marktaandeel van 1,52 procent. Het aandeel in de totaalomzet van Pierson, Heldring & Pierson, eveneens een onderdeel van ABN Amro, liep terug van 2,47 tot 1,59 procent. Op de ranglijst kelderde Pierson daardoor van een zesde naar een twaalfde plaats. De marktaandelen zijn gebaseerd op de omzetbijdragen van de banken, gemeten in contracten.