Premier Oekraïne klaagt over druk van Rusland

KIEV, 19 FEBR. De Oekraïense premier Leonid Koetsjma heeft Rusland ervan beschuldigd de Oekraïne economisch onder druk te zetten en gesuggereerd dat Rusland uit is op een herstel van de vroegere Sovjet-Unie.

Rusland en de Oekraïne zijn het oneens over een aantal belangrijke kwesties, zoals de verdeling van de gemeenschappelijke buitenlandse schuld van de vroegere Sovjet-Unie en de gasprijs, die eerder deze week door Rusland tot wereldmarktniveau werd opgetrokken.

Koetsjma zei de Russische houding “niet te begrijpen” en die als “druk” te willen omschrijven. “Er kan geen terugkeer naar de vroegere Sovjet-Unie zijn, zelfs in technisch opzicht niet”, zo voegde hij daaraan toe. Volgens Koetsjma is de eenzijdige verhoging van de prijs van het Russische gas voor de Oekraïne rampzalig. De Oekraïne betrekt zeventig procent van haar gas van de Russen. “Wereldmarktprijzen betekenen op dit moment de ineenstorting van de Oekraïense economie”, aldus Koetsjma. De Oekraïne is pas in staat na een “overgangsperiode” wereldmarktprijzen te gaan betalen voor de grondstoffen die ze uit Rusland betrekt. (Reuter)