Overmars en De Wolf geselecteerd

ROTTERDAM, 19 FEBR. Bondscoach Dick Advocaat heeft John de Wolf en Marc Overmars opgeroepen voor de selectie van het Nederlands elftal, dat volgende week woensdag in Utrecht tegen Turkije speelt. Het is de vierde wedstrijd van Oranje in groep 2 van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal dat volgend jaar in de Verenigde Staten wordt gehouden.

Overmars maakt zijn debuut, de 30-jarige De Wolf speelde tot nu toe één keer voor het Nederlands elftal.

Ook Jan Wouters is opgenomen in de zestien man tellende selectie. De middenvelder van Bayern München is hersteld van de lichte knieblessure en speelt morgen voor zijn club. Daarna valt de beslissing of hij fit genoeg is om uit te komen in de interland. De met lichte blessures kampende Wim Jonk en Wim Kieft zullen tijdens het trainingskamp in Noordwijk, dat vandaag is begonnen, worden onderzocht.

In vergelijking met de vorige wedstrijd, 16 december in Istanbul tegen Turkije (3-1 voor Nederland), is naast Frank Rijkaard die zich wegens een slepende blessure afmeldde voorts Eric Viscaal afgevallen. Hij was bij de selectie gehaald voor de geblesseerde Dennis Bergkamp.

MVV-spits Erik Meijer, die daags voor de wedstrijd naar Turkije afreisde omdat Van Basten eveneens wegens een blessure afviel, is niet opnieuw genomineerd. Peter van Vossen, die enige tijd door een blessure was uitgeschakeld, viel woensdagavond na een blessureperiode in de tweede helft van de bekerwedstrijd tegen Geel in bij Anderlecht en kreeg het vertrouwen van Advocaat. Van Vossen maakte vier van de zes doelpunten in de drie kwalificatieduels tot nog toe.

Debutant Overmans werd aan het begin van dit seizoen door Louis van Gaal naar Ajax gehaald om de selectie te verbreden. Ruim een half seizoen later debuteert de vleugelspits, negentien jaar pas, in de selectie van Oranje. Vanaf het begin bij de Amsterdamse club bleek hij veel meer dan zomaar een lid van de selectie. De razendsnelle pingelaar speelde alle wedstrijden tot nog toe. Hij deed het tumultueuze vertrek van Bryan Roy naar Foggia vergeten en kreeg logischerwijs een vaste positie op links. Als linksbuiten imponeerde de jeugd-international, die net zo gemakkelijk van rechts opereert. Overmars is een van de weinige spelers in Nederland die bijna volmaakt tweebenig is.

Marc Overmars begon zijn loopbaan als prof bij Go Ahead Eagles, waarna Willem II hem als net achttien-jarige voor een half miljoen gulden kocht. Een recordbedrag. Na een seizoen Tilburg was hij al toe aan Ajax, dat ongeveer twee miljoen voor hem uitgaf.

John de Wolf speelde 16 december 1987 op Rhodos als vervanger van Sjaak Troost de laatste 25 minuten mee van met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Griekenland. Hij was toen nog voorstopper van FC Groningen. Het was de laatste wedstrijd in de kwalificatie voor het later zo succesvolle Europees kampioenschap in Duitsland. De wedstrijd was door de Griekse bond "verbannen' naar het vakantie-eiland als protest tegen het besluit van de Europese voetbalbond UEFA dat Nederland de door het bom-incident ontsierde wedstrijde tegen Cyprus over mocht spelen. Voor de ontmoeting riep Michels een aantal vedetten niet op en liet Lankhaar, Krüzen en De Wolf debuteren.

Vorig seizoen, toen De Wolf was uitgegroeid tot het symbool van Feyenoords wederopstanding, verwachtten velen zijn selectie. Die kwam niet. Na Rijkaards afmelding hoopte hij stilletjes op een uitnodiging. Met De Wolf komt het aantal Feyenoorders in de selectie weer op drie. De anderen zijn Witschge en De Goey.

Het Nederlands elftal speelt morgenmiddag in het Olympisch Stadion in Amsterdam achter gesloten deuren een oefenduel tegen Jong Oranje, dat dinsdag in Arnhem voor de EK-kwalificatie tegen Jong Turkije speelt. Bondscoach Rinus Israël heeft voor zijn selectie op MVV'er Twan Scheepers, die geblesseerd is.

De selectie voor het Nederlandse A-team ziet er als volgt uit: Ed de Goeij (Feyenoord), Stanley Menzo (Ajax), Rob Witschge, John de Wolf (Feyenoord), Frank de Boer, Wim Jonk, Sonny Silooy, Dennis Bergkamp, Marc Overmars (Ajax), Wim Kieft, Arthur Numan (PSV), Ruud Gullit (AC Milan), Aron Winter (Lazio Roma), Ronald Koeman (Barcelona), Jan Wouters (Bayern München) en Peter van Vossen (Anderlecht).

De selectie van Jong Oranje: Bas Roorda (FC Groningen), Bart Griemink, Jean Paul van Gastel (Willem II), Ferdie Vierklau (FC Utrecht), Raymond Beerens, Peter Hoekstra, Ernest Faber (PSV), Erwin van der Looi (Vitesse), Jeffrey van As (MVV), Edgar Davids (Ajax), Marco van Hoogdalem (RKC), Toine Rorije (Go Ahead Eagles), Fabian de Freitas (Volendam), John Mutsaers (RBC), Patrick Deckers (Fortuna Sittard) en Hans Bond (Volendam).