Opdracht Pi de Bruyn voor ontwerp Rijksdag

AMSTERDAM, 19 FEBR. De Nederlander Pi de Bruyn is een van drie architecten die hun ontwerp voor uitbreiding van de Rijksdag in Berlijn nader mogen uitwerken. Dat maakte Bondsdag-voorzitter Rita Süssmuth vanmorgen op een persconferentie bekend. De andere twee zijn de Engelsman Norman Foster en de Spanjaard Santiago Calatrava. De Bruyn heeft het nieuwe gebouw van de Tweede Kamer ontworpen. Dit drietal is gekozen uit 89 inzendingen,

Naast de prijsvraag voor de Rijksdag heeft Berlijn ook een wedstrijd uitgeschreven voor de parlementswijk eromheen, de Spreebogen. Als winnaar hiervan is de jonge Duitser Axel Schultes, architect van het nieuwe Kunstmuseum in Bonn, aangewezen.

In het plan van Pi de Bruyn komt er een groot verhoogd plein voor de Rijksdag met daarin half verzonken een groot aantal nieuwe functies. Boven het plein uit steekt de nieuwe ronde plenaire zaal van 1400 vierkante meter, die plaats biedt aan de 670 afgevaardigden en ruim honderd stafleden. Over de volle lengte van de Rijksdag en het nieuwe plein plaatst De Bruyn een rechthoekige kantoorvleugel, met ter hoogte van het plein een grote uitsparing. De hoofdingang van het complex blijft in het bestaande Rijksdag-gebouw, dat voornamelijk is bestemd voor gebruik door de fracties. Een van de bestemmingen die erin worden ondergebracht, is het museum "Fragen an die Deutsche Geschichte'. De uitbreiding beslaat in totaal 400.000 vierkante meter.

De Bruyn, Foster en Calatrava behoorden tot een groep van veertien architecten die uitgenodigd waren deel te nemen aan de prijsvraag voor de uitbreiding van de Rijksdag. Andere bekende namen waren Coop Himmelblau en Hans Hollein (Oostenrijk), Helmut Jahn en I.M. Pei (VS), Aldo Rossi (Italië), Jean Nouvel (Frankrijk) en Fumihiko Maki (Japan). Het stond Duitse architecten vrij om op eigen initiatief mee te dingen.

    • Tracy Metz