Onderzoek Antillen naar "lozen' van criminele jongeren

DEN HAAG, 19 FEBR. De Antilliaanse procureur-generaal zal een onderzoek instellen naar de vraag of het juist is dat criminele Antilliaanse jongeren gestimuleerd worden naar Nederland te vertrekken. Het ministerie van justitie en het Kabinet voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken (Kabna) hebben dat gistermiddag meegedeeld.

Minister Hirsch Ballin (justitie en Antilliaanse/Arubaanse zaken) en zijn Antilliaanse ambtsgenoot Römer, hebben na een tweedaags overleg tot dit onderzoek besloten. De Amsterdamse politie zal de procureur-generaal informatie verschaffen over berichten dat criminele Antilliaanse jongeren vaak al na een paar dagen cel op een vliegtuig worden gezet en in Nederland worden “geloosd”.

De Amsterdamse hoofdcommissaris Nordholt suggereerde zaterdag in het dagblad Trouw dat ook Antilliaanse autoriteiten betrokken zijn bij deze praktijk. Hij kwam niet met harde bewijzen maar zei over concrete aanwijzingen te beschikken, op basis van informatie van Antilliaanse jongeren zelf, dat criminele jongeren het ticket soms door het luikje van de cel krijgen aangereikt.

Römer reageerde woensdag woedend op de aantijgingen van Nordholt. De uitspraken van de hoofdcommissaris in Trouw noemde ze stigmatiserend en gevaarlijk. De suggestie dat de overheid bij het “lozen” van de criminelen betrokken is, noemde ze zelfs “meer dan belachelijk”. Römer eiste dat Hirsch Ballin Nordholt ter verantwoording zou roepen en dat Nordholt zijn verklaringen zou overhandigen aan de Antilliaanse procureur-generaal. In dat laatste heeft de Antilliaanse minister haar zin gekregen.

Nordholt blijft overigens bij zijn verklaringen, zo liet hij woensdag weten. In een gezamenlijke verklaring van Hirsch Ballin en Römer laten de bewindslieden weten dat “berichten over het door groepen of personen stimuleren van enkele reizen naar Nederland van veroordeelde of verdachte Antilliaanse jongeren door beide ministers ernstig worden genomen”.

De Antilliaanse procureur-generaal zal met name onderzoeken of op jongeren “druk” wordt uitgeoefend naar Nederland te vertrekken. De informatie vanuit Amsterdam gaat overigens eerst naar Hirsch Ballin die het onderzoeksmateriaal aan de procureur-generaal op de Nederlandse Antillen beschikbaar zal stellen. Beide ministers zullen overleg plegen over de resultaten van het onderzoek. Justitie en politie in Nederland zullen het onderzoek hier voortzetten, zo hebben Hirsch Ballin en Römer afgesproken.

De bewindslieden benadrukten in hun gesprekken nog eens het belang van goede en gerichte begeleiding en opleiding van jongeren in Nederland en op de Nederlandse Antillen.

In de verklaring wordt gesteld dat het Kabinet voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken voorrang zal geven aan onder meer de verbetering van de justitiële capaciteit, verslaafdenzorg en het gevangeniswezen op Curaçao. Een afkickcentrum bestaat bij voorbeeld niet op de Antillen.

De fractie van Groen Links in de Amsterdamse gemeenteraad wil komende week een plan presenteren voor de opvang van Antilliaanse jongeren. Daarin wordt aangedrongen op meer contact met Antilliaanse welzijnsorganisaties en betere voorlichting voor jongeren over wat hen in Nederland te wachten staat. Groen Links heeft “lang gediscussieerd' of er een regeling moet komen om migratie van Antilliaanse jongeren naar Nederland te combineren met de plicht een opleiding te volgen. “Maar het zijn natuurlijk Nederlanders, dus dat soort voorwaarden stellen kan eigenlijk niet. Daarover moet Den Haag beslissen”, zegt raadslid L. Platvoet. Wel zal het plan van de gemeente extra inspanningen vragen om jongeren op te vangen, op te leiden en werk te geven.