Nog zeker week onzekerheid voor het personeel DAF

ROTTERDAM, 19 FEBR. Het personeel van DAF, ruim 5000 mensen, zullen nog zeker een week in onzekerheid verkeren. Voor volgende week vrijdag zullen zij niet weten of voor hen plaats is bij het nieuwe DAF waarvoor de bewindvoerders een plan hebben opgesteld. Dat is gisteren duidelijk geworden tijdens overleg tussen vakbonden en het bedrijf.

De nieuwe onderneming kan pas worden opgericht nadat overeenstemming is bereikt met de financiers. De gesprekken met de banken en andere beleggers zijn nog in volle gang. Het is onduidelijk wanneer dit overleg wordt afgerond, zegt een woordvoerder van DAF.

Het gesprek dat het Eindhovense bedrijf donderdag met de vakorganisaties voerde, had als belangrijkste onderwerp de organisatie van de nieuw op te zetten onderneming die de kernactiviteiten van DAF - de vrachtwagendivisie - moet voortzetten.

In dat nieuwe bedrijf zal, als het er komt, slechts werk zijn voor de helft van het huidige aantal DAF-werknemers. Het overleg tussen DAF en de bonden over onder meer de te volgen selectieprocedure wordt maandag voortgezet.

Het aantal vacaturemeldingen bij de arbeidsbureaus in Zuidoost-Brabant is na het bekend worden van de problemen bij DAF fors gestegen. De afgelopen drie dagen werden 250 vacatures gemeld. Dat is een kwart van het aantal meldingen dat onder normale omstandigheden gedurende een hele maand binnenkomt.

De werkgeversorganisatie KNOV (midden- en kleinbedrijf) vindt dat niet alleen DAF recht heeft op financiële steun van de overheid, maar dat ook de toeleveranciers in de regio rondom Eindhoven overbruggingskredieten moeten kunnen krijgen. KNOV-voorzitter Kamminga heeft dat gisteren bij minister Andriessen (economische zaken) bepleit.

Zijn organisatie presenteert volgende week een actieplan om de werkloosheid in Noord-Brabant te bestrijden. Volgens schattingen van het KNOV en het enquêtebureau NIPO komen er in deze provincie dit jaar ten minste 10.000 banen in het midden- en kleinbedrijf bij.

Het Zuidafrikaanse bedrijf Associated Automotive Distributors (AAD) in Johannesburg is “in principe geïnteresseerd in delen van DAF”. Er zijn echter nog geen onderhandelingen gaande. Er is geen contact met de bewindvoerders van DAF. Dat heeft president-directeur R.W. Szymonowicz van AAD bevestigd.

“We zijn geïnteresseerd in uitbreiding van onze activiteiten in het buitenland”, zei Szymonowicz. “We staan ook open voor suggesties van de zijde van DAF, maar we weten niet wat er van het bedrijf overblijft.”

AAD heeft in juli vorig jaar al een contract getekend met DAF voor de assemblage en marketing van DAF-produkten.