Maastrichtse wethouder nog in hechtenis

MAASTRICHT, 19 FEBR. De Maastrichtse CDA-wethouder van publieke werken, J. in de Braekt, die maandag samen met wegenbouwer J. Baars uit Klimmen is aangehouden, blijft voorlopig in hechtenis. De rechter-commissaris heeft gisteren het verzoek van het openbaar ministerie ingewilligd om de wethouder voor tien dagen in bewaring te stellen.

In de Braekt, die zich tijdelijk uit zijn functie heeft teruggetrokken, wordt verdacht van het aannemen van giften in de vorm van reizen. Die zouden hem, sinds hij twee jaar geleden wethouder werd, door Baars zijn aangeboden. Tot nu toe was alleen een vakantiereis naar Egypte bekend geworden, waarvan In de Braekt heeft gezegd dat hij de kosten achteraf contant aan Baars heeft terugbetaald.

Inmiddels is Justitie nog vier andere uitstapjes van het tweetal op het spoor gekomen, onder andere naar Wenen en Rome. In de Braekt zou wel de Egypte-reis maar niet de andere reizen bij het gemeentebestuur hebben aangemeld.

De wethouder en de wegenbouwer worden tevens verdacht van valsheid in geschrifte. Justitie twijfelt met name aan de echtheid van de kwitantie, die In de Braekt van Baars heeft gekregen om te kunnen bewijzen dat hij de kosten van de Egypte-reis in tweede instantie zelf heeft betaald.