Kunst te leen; Billen boven je bed

Arthoteek Rijnmond, Nieuwe Binnenweg 75, Rotterdam. T/m 6 maart. Di t/m vr 12-17u, vr ook 19-21u, za 10-17u.

Vroeger, toen ik nog niet kon lezen, had ik een boek over de haven. Met heel veel platen en weinig letters. Op de tekeningen zag ik van alles. Vissersboten met netten, kapitein Mast die aan zijn bootje bezig was. En de ochtendpont die de haven binnen kwam stomen. Ik hoorde scheepstoeters en ronkende motoren. En in de pakhuizen langs de kade draaiden ventilatoren.

Nu leest mijn neefje Robert het. “Ik zie honden op de boot. En een konijn,” zegt hij. En als ik vraag waar dan roept hij: “Ze zijn net weggesprongen.”

Naar tekeningen en andere illustraties bij verhalen kun je uren blijven kijken. Steeds zie je weer iets nieuws. Eigenlijk kom je ze alleen in de boeken zelf tegen. Ze zijn heel glad. Je kunt er met je hand over strijken, dan voelt het overal hetzelfde. En ze geven niet af.

Maar met de echte, de originelen, is dat anders. Voordat ze worden gedrukt zijn het kunstwerken van dikke verf die moet drogen. Van kleurpotlood, inkt of van vetkrijt dat kan vlekken. De kleuren zijn mooier, nieuwer lijkt het wel. Dat kun je zelf gaan bekijken in artotheek Rijnmond in Rotterdam (een soort bibliotheek maar dan voor kunst). Tot 7 maart wordt daar de tentoonstelling "boekieboekie ** kunst te leen!' gehouden met meer dan zestig originele illustraties uit kinderboeken. Er hangt een enorme knalrode vuurtoren met twee katten voor de raamgaatjes. En een eindje verderop zie ik ineens twee billen. Ze zweven in een paarse lucht. En ze blazen zo hard dat de bladeren op de grond opstuiven. Ik herken ze. Ze komen uit het prentenboek Mijn Held van Katrien Holland. Haar held is eigenlijk geen echte held, schrijft ze op een van de eerste bladzijden. Want hij peutert in zijn neus. Ik lees het kaartje dat er naast hangt. Het is inderdaad de tekening die ik mij herinner. “Mijn held laat soms een scheet,” staat erop, “dat kan heel opwindend zijn,” een zeefdruk van 50 bij 50 cm. Ja, hij is veel groter dan in het boek. Dat ligt op de grond om te vergelijken. De achtergrond op het origineel is donkerroodachtig paars. In het boek is hij veel blauwer.

Zeefdrukken, kleurpotloodtekeningen van Anansi de spin door Noni Lichtveld, de Worstenkoning uit het Bergje spek van Harriët van Reek en nog veel veel meer. Alle boeken liggen ernaast. Je kunt er rustig bij gaan zitten of zelfs liggen, want er zijn lekkere leeskleedjes.

En wat nog leuker is, als je een illustratie zo mooi vindt dat je er nog langer naar wilt kijken, mag je hem lenen. Niet dat gladde plaatje uit de boeken. Dat kun je ook in de bibliotheek halen. Nee, het origineel.

Als je vader of moeder lid is van de artotheek krijg je een gratis abonnement. Je mag jouw kunstwerk een week, een maand of zelfs een heel jaar lang houden. En een heldenscheet in je kamer kan heel opwindend zijn!

    • Michiel Nales