Japan: doodstraf bevestigd tegen leiders Rode Leger

TOKIO, 19 FEBR. Het Japanse Hooggerechtshof heeft gisteren de doodvonnissen bevestigd tegen twee leiders van het ultra-linkse Japanse Rode Leger, die van 17 moorden, waarvan 14 op mede-radicalen die de ideologie zouden hebben verraden, werden beschuldigd. De meeste van hun slachtoffers werden geslagen, gebonden en zonder voedsel in de vrieskou achtergelaten om te sterven. Anderen werden gefolterd en opgehangen. Het Rode Leger is van deze interne oorlog nooit bijgekomen.

Hiermee is een eind gekomen aan een rechtsgang van 21 jaar: Yoko Nagata (48) and Hiroshi Sakaguchi (46) zijn uitgeprocedeerd. De doodstraf, die slechts zelden in Japan ten uitvoer wordt gelegd, wordt door ophanging voltrokken. Volgens Amnesty heeft drie jaar geleden de laatste executie plaatsgehad. (Reuter, AP)