Hoop in Somalie; Kinderwereldpersfotowedstrijd

Tien jaar geleden waren de leerlingen van de vijfde klas van de St. Bonifatiusschool in Haarlem ontevreden.

Ze vonden dat de jury van de World Press Photo, de wedstrijd voor de beste krantefoto van het jaar, altijd zulke verschrikkelijke foto's kozen. Er waren toch ook vrolijke foto's, vonden de kinderen. Ze vroegen daarom aan het Haarlems Dagblad of zj een keer de beste persfoto mochten kiezen. Dat mocht. En inderdaad kozen ze een vrolijke foto. Van Nancy Reagan, de vrouw van Ronald Reagan die toen president was van Amerika was, die op schoot zat bij Mr. T, een grote zwarte man met enorme spierballen en in stroken geschoren haar. Mr. T speelde toen in de populaire tv-serie The A Team. Die serie is tegenwoordig weer op de tv.

Inmiddels zijn het niet meer de leerlingen van de St. Bonifatiusschool die in de kinderjury van de beste persfoto zitten. Tegenwoordig komen de juryleden uit allerlei Europese landen, zoals Rusland, Duitsland, Denemarken en Nederland. Ze zijn allemaal 11 of 12 jaar en hebben in hun land een fotowedstrijd gewonnen. In februari komen ze een paar dagen bij elkaar in een mooi Amsterdams hotel om de beste uit ongeveer 300 krantefoto's te kiezen.

Het zijn ook niet meer alleen vrolijke foto's die de kinderwereldpersfotowedstrijd winnen. Vorig jaar koos de jury een foto van de oorlog in Irak. De foto was mooi en verschrikkelijk tegelijk. Letterlijk verschrikkelijk mooi dus. Mooi was de foto omdat de brandende olie zo licht was op de foto en de machtige rookwolken juist zo zwart en donker. Verschrikkelijk was de foto omdat de dromedarissen zo zielig door de olieplassen banjerden.

Dit jaar heeft de jury geen verschrikkelijk mooie foto gekozen, zoals je hierboven kunt zien. Het is een foto van de Franse fotograaf Joële Robine. Een jongetje of meisje in Somalië, dat wekenlang weinig heeft gegeten, heeft net een wat voedsel gekregen en rent daarmee weg. Het kind lacht niet, maar het moet wel blij zijn. Even denk je nog dat het toch een verschrikkelijke foto is en dat de soldaat links op de foto op het kind gaat schieten. Maar dat is niet zo. De soldaat beschermt het kind juist tegen rovers en boeven. De foto was gekozen omdat hij liet zien dat er ook goede mensen waren, legde het Russische jurylid Aleksandr Smirnov uit. Zelfs in een land als Somalië is er nog hoop, vond hij.

BERNARD HULSMAN

Tien jaar geleden waren de leerlingen van de vijfde klas van de St. Bonifatiusschool in Haarlem ontevreden. Ze vonden dat de jury van de World Press Photo, de wedstrijd voor de beste krantefoto van het jaar, altijd zulke verschrikkelijke foto's kozen. Er waren toch ook vrolijke foto's, vonden de kinderen. Ze vroegen daarom aan het Haarlems Dagblad of zj een keer de beste persfoto mochten kiezen. Dat mocht. En inderdaad kozen ze een vrolijke foto. Van Nancy Reagan, de vrouw van Ronald Reagan die toen president was van Amerika was, die op schoot zat bij Mr. T, een grote zwarte man met enorme spierballen en in stroken geschoren haar. Mr. T speelde toen in de populaire tv-serie The A Team. Die serie is tegenwoordig weer op de tv.

Inmiddels zijn het niet meer de leerlingen van de St. Bonifatiusschool die in de kinderjury van de beste persfoto zitten. Tegenwoordig komen de juryleden uit allerlei Europese landen, zoals Rusland, Duitsland, Denemarken en Nederland. Ze zijn allemaal 11 of 12 jaar en hebben in hun land een fotowedstrijd gewonnen. In februari komen ze een paar dagen bij elkaar in een mooi Amsterdams hotel om de beste uit ongeveer 300 krantefoto's te kiezen.

Het zijn ook niet meer alleen vrolijke foto's die de kinderwereldpersfotowedstrijd winnen. Vorig jaar koos de jury een foto van de oorlog in Irak. De foto was mooi en verschrikkelijk tegelijk. Letterlijk verschrikkelijk mooi dus. Mooi was de foto omdat de brandende olie zo licht was op de foto en de machtige rookwolken juist zo zwart en donker. Verschrikkelijk was de foto omdat de dromedarissen zo zielig door de olieplassen banjerden.

Dit jaar heeft de jury geen verschrikkelijk mooie foto gekozen, zoals je hierboven kunt zien. Het is een foto van de Franse fotograaf Joële Robine. Een jongetje of meisje in Somalië, dat wekenlang weinig heeft gegeten, heeft net een wat voedsel gekregen en rent daarmee weg. Het kind lacht niet, maar het moet wel blij zijn. Even denk je nog dat het toch een verschrikkelijke foto is en dat de soldaat links op de foto op het kind gaat schieten. Maar dat is niet zo. De soldaat beschermt het kind juist tegen rovers en boeven. De foto was gekozen omdat hij liet zien dat er ook goede mensen waren, legde het Russische jurylid Aleksandr Smirnov uit. Zelfs in een land als Somalië is er nog hoop, vond hij.

    • Bernard Hulsman