Handelstekort van VS stijgt scherp door recessie partners

WASHINGTON, 19 FEBR. Het Amerikaanse handelstekort is in 1992 met bijna 30 procent gestegen van 65,4 tot 84,3 miljard dollar, zo maakte het ministerie van handel gisteren bekend. Het was de eerste stijging sinds vier jaar. In 1987 bereikte het handelstekort een recordhoogte van 152,3 miljard dollar.

Het tekort zal volgens analisten verder oplopen met mogelijk 15 tot 20 procent, omdat Europa en Japan door de recessie minder Amerikaanse produkten zullen kopen. De Amerikaanse import zal daarentegen toenemen wegens de opleving van de economie.

De handelsbetrekkingen met vooral Japan kunnen nog onder spanning komen, omdat Tokio zijn pogingen waarschijnlijk zal vergroten de eigen economische teruggang te compenseren door exportgroei. Het Amerikaanse handelstekort met Japan nam vorig jaar toe van 43,4 miljard dollar tot 49,4 miljard. Dit is het hoogste cijfer sinds 1988 toen het tekort met Japan op 52,1 miljard uitkwam. Het Amerikaanse handelsoverschot met Europa liep vorig jaar als gevolg van de Europese recessie sterk terug van 16,42 tot 6,19 miljard dollar.

De Amerikaanse consumentenprijzen zijn vorige maand met 0,5 procent gestegen ten opzichte van december. Dat was de grootste stijging in twee jaar. De meeste analisten zien de scherpe stijging als een tijdelijke afwijking. Maar de stijging onderstreept volgens hen wel aan dat er bij de sterkere economische groei en consumentenvraag geen sprake kan zijn van vermindering van de prijsdruk.

Gisteren werden opnieuw cijfers gepubliceerd die wijzen op een economische opleving in de VS. De produktie van fabrieken, mijnen en nutsbedrijven groeide vorige maand met 0,4 procent. Het was de vierde achtereenvolgende stijging, waardoor het produktieniveau nu boven de vorige piek van september 1990 ligt. Het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen liep in de week tot 6 februari met 19.000 terug tot 321.000. (Reuter, AP, AFP)