Gevangene ontsnapt gewapend uit De Schie

ROTTERDAM, 19 FEBR. Een 35-jarige gedetineerde is vanmiddag rond twaalf uur uit het Rotterdamse huis van bewaring De Schie ontsnapt. De man, de Italiaan F.A., maakte daarbij gebruik van een pistool en heeft getracht een bewaker neer te schieten. De man ontsnapte met een gereedstaande vluchtauto.

Volgens een woordvoerder van Justitie was de man in afwachting van uitlevering naar Italië, waar hij werd gezocht wegens drugshandel en vermogensdelicten. De man was tegen de uitlevering in cassatie gegaan, maar de Hoge Raad had zijn zaak nog niet behandeld. Na een bezoek aan de sportzaal haalde hij plotseling het pistool te voorschijn en zette het een bewaker op de slaap. Daarna dwong hij twee bewakers en een gedetineerde hem naar buiten te brengen.

Op de gang probeerde het personeel de man tegen te houden. Hij richtte daarop het pistool op het hoofd van een teamleider en haalde de trekker over. Het pistool ketste, waarna hij het magazijn opnieuw doorhaalde. Daarna trokken de bewaarders zich terug en werd de man niets meer in de weg gelegd.

Buiten reed een rode Opel Corsa voor en werden de drie gegijzelden op de parkeerplaats achtergelaten. De Rotterdamse politie heeft groot alarm geslagen en is met surveillance-auto's en een helikopter een zoekactie naar de ontsnapte begonnen. Alle in- en uitgaande wegen bij Rotterdam worden in de gaten gehouden.

In september vorig jaar onsnapten al vier man uit het huis van bewaring De Schie terwijl ze naar de bezoekruimte werden geleid. Zij bedreigden onderweg drie bewaarders met messen en dwongen hen de buitendeur te openen en de sleutels van een auto af te geven. De klopjacht, waarbij de Van Brienenoordbrug werd geopend en een helikopter werd ingezet, leverde toen niets op. De vluchtauto werd later teruggevonden in de wijk Overschie. Drie van de vier ontsnapten, waaronder de Ierse "vluchtdeskundige' B.Q., werden in de volgende maanden weer aangehouden.

In oktober 1991 was er ook al een ontsnapping uit De Schie, toen een bezoekerde plaats van een gedetineerde innam.