Coupplegers Peru naar gevangenis

LIMA, 19 FEBR. Het hoogste militaire hof in Peru heeft gisteren de leiders van een militaire samenzwering tegen president Fujimori, in november vorig jaar, veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier tot acht jaar en geldboetes van zesduizend en 285.000 dollar.

Dit hebben advocaten van de verdachten gemeld. Generaal Salinas is veroordeeld tot acht jaar wegens rebellie, poging tot moord op Fujimori en andere misdrijven. Hij gaat tegen de uitspraak in beroep. Volgens Salinas' advocaat zijn de verdachten aangetast in hun grondrechten omdat de zitting achter gesloten deuren is gehouden. Bovendien vindt de advocaat dat militairen buiten dienst door een burgerlijke in plaats van een militaire rechter moeten worden berecht. Salinas was een van 33 officieren die terechtstonden voor de couppoging, een week voor de verkiezingen die een eind moesten maken aan de noodtoestand in Peru. Volgens de coupplegers wilden zij niet de president vermoorden, maar slechts de in april buiten werking gestelde grondwet herstellen. (Reuter)