China: olievelden open voor Westerse concerns

ROTTERDAM, 19 FEBR. China heeft voor het eerst grote gebieden in het noorden en westen van de Volkrepubliek opengesteld voor het zoeken naar olie en aardgas door Westerse olieconcerns.

De Nederlandse-Britse Koninklijke/Shell Groep heeft zich direct bij de Chinese overheid gemeld als belangstellende. “Daar zijn we bij, we bestuderen de voorwaarden voor deze eerste concessieronde met belangstelling”, zegt een woordvoerder. Shell heeft al via zijn Amerikaanse dochterbedrijf Shell-Oil een belang in offshore olie- en gaswinning aan de monding van de Parelrivier in Zuid-China. Verder maakt Shell een haalbaarheidsstudie voor een groot petrochemisch complex in de zuidchinese provincie Guangdong.

Tot nu toe mochten buitenlandse oliemaatschappijen alleen op zee naar olie en gas boren en werden ook concessies voor de winning beperkt tot de offshore-gebieden. Woensdag maakte Wang Tao, directeur van de Chinese staatsoliemaatschappij, bekend dat voor het eerst twaalf gebieden op het vasteland worden opengesteld voor aanbiedingen van Westerse oliemaatschappijen. Tot die gebieden behoren het Tarim Bassin in de regio Xingjiang, waar zich volgens Chinese experts de grootste oliereserves ter wereld zouden bevinden. China heeft daar voor het eerst in de jaren '50 olie aangeboord.

Ook Amerikaanse olieconcerns hebben grote belangstelling voor het Tarim Bassin. “Het gebied is zo groot als de staat Texas en dat maakt mensen enthousiast”, zei Kevin Rolans, vice-president van Amoco in Houston tegenover het persbureau Associated Press. Nadeel van het Tarim Bassin was tot dusverre de grote afstand tot de kust, waardoor de kosten voor het olietransport hoog zijn. Maar Wang Tao kondigde woensdag plannen aan voor de aanleg van een pijpleiding naar de kust van 3.400 kilometer.

De Chinese autoriteiten schatten de totale reserve in de gebieden die nu voor Westerse concerns zijn opengesteld op 8,2 miljard ton olie en 2,5 triljoen kubieke meter aardgas. De geschatte oliereserves komen overeen met bijna 60 miljard vaten, bijna een derde van de reserves die zich in Saoedi-Arabië - het rijkste olieland ter wereld - bevinden.