Brits-Franse miljardenfusie in detailhandelketens

Het Britse detailhandelsconcern Kingfisher wordt eigenaar van de Franse keten van elektronicawinkels Darty.

Dit hebben de twee partijen bekendgemaakt nadat begin deze maand al melding was gemaakt van onderhandelingen. Met de transactie is, inclusief schulden, een bedrag gemoeid van 8,25 miljard franc (2,75 miljard gulden). De nieuwe combinatie wordt in de elektronicabranche de grootste keten in Europa.

De prijs die Kingfisher betaalt waardeert Darty op 4,45 miljard franc (1,48 miljard gulden). Darty heeft schulden uitstaan van 3,8 miljard franc (1,27 miljard gulden). Kingfisher betaalt met eigen aandelen en contanten, en trekt ten behoeve van de financiering 313 miljoen pond (830 miljoen gulden) aan nieuw kapitaal aan.

Darty behaalde in 1992 een omzet van 8,56 miljard franc (2,85 miljard gulden) en heeft ongeveer twaalf procent van de Franse markt voor consumentenelektronica in handen. Darty is voor 56 procent eigendom van de directie en de werknemers, voor 25 procent van de familie Darty en voor negentien procent van institutionele beleggers, waaronder Crédit Lyonnais en Banque Nationale de Paris.

Kingfisher heeft in de elektronicabranche al de winkelketen Comet, één van de grootste in Groot-Brittannië. Verder bezit het de Britse Woolworth en de ketens Superdrug en B + Q (doe-het-zelf). Kingfisher behaalde het afgelopen boekjaar een winst voor belastingen van 223 miljoen pond (591 miljoen gulden) op een omzet van 3,55 miljard pond (9,4 miljard gulden).