Bonn: geen barrière voor staal uit Oost-Europa

FRANKFURT, 19 FEBR. Duitsland zal volgende week in het overleg met de Europese Commissie een strikt op de markt gebaseerde oplossing steunen voor de crisis de staalindustrie. Dat heeft minister van economische zaken, Günter Rexrodt, gisteren gezegd na afloop van spoedberaad met de Duitse staalwerkgevers.

Rexrodt waarschuwde tegen het oprichten van handelsbarrières tegen goedkope importen uit Oost- Europa, waar volgens de staalproducenten de belangrijkste oorzaak ligt voor de prijserosie en overcapaciteit.

De Duitse bewindsman onderstreepte dat Bonn bereid is de sanering van de industrie met financiële middelen te steunen volgens de beleidslijnen die door de Europese Commissie zijn gepresenteerd. De hulp zal niet boven de 480 miljoen Ecu (1.049 miljoen gulden) uitkomen, het bedrag dat door Brussel is genoemd.

“We willen onze muren niet hoger optrekken. We kunnen onze politiek niet geloofwaardig maken jegens de VS en Oost-Europa als we kunstmatige barrières opwerpen,” aldus Rexrodt.

De staalwerkgevers noemden drie voorwaarden waaraan reddingsplan moet voldoen, wil het kans van slagen hebben. Volgens voorzitter Ruprecht Vondran van de Duitse staalproducenten moeten er duidelijke richtlijnen komen met betrekking tot mededingingsregels, zodat staalbedrijven vormen voor samenwerking kunnen uitwerken. Hij onderstreepte dat de producenten ook bescherming wensen tegen goedkope importen uit Oost-Europa en tevens een strikte toepassing van de subsidiecode teneinde hulp voor verlieslijdende staalproducenten in Italië en Spanje af te snijden. De EG zou moeten garanderen dat Oosteuropese producenten, die nu een marktaandeel van 15 procent hebben op de EG-markt, hun aandeel niet kunnen uitbreiden gedurende de herstructureringsperiode. “Het vacuum dat ontstaat door sluiting van bedrijven mag niet door hen worden gevuld.” Volgens Vondran is twee jaar nodig voor de herstructurering.

Vondran zei dat de Duitse staalondernemingen elke maand een verlies van ongeveer 330 miljoen D-mark lijden. Hij herhaalde dat 30.000 van de nog resterende 160.000 Duitse staalarbeiders hun baan kunnen verliezen. (Reuter, AP)