"Banenpool' Groninger kunstenaars

AMSTERDAM, 19 FEBR. De provincie Groningen gaat bij wijze van experiment tien uitkeringsgerechtigde beeldende kunstenaar steunen bij hun poging een zelfstandige beroepspraktijk op te bouwen. In samenwerking met de provincie neemt het Voorzieningsfonds voor Kunstenaars de tien in dienst. Met het VVK gaan de kunstenaars opdrachten en activiteiten zoeken op de non-commerciële markt.

Door middel van deze "banenpool' kunnen kunstenaars werken zonder dat ze in conflict komen met de sollicitatieplicht en de bijstandswet, die aangescherpt wordt. Onder de nieuwe bijstandswet mogen kunstenaars binnenkort niet langer met behoud van uitkering werken, en moeten ze zich omscholen.

De provincie stelt voor de banenpool 30.000 gulden voor beschikbaar. Daarvan gaat 25.000 naar de sociale dienst, die een groot deel van de kosten voor de banenpool-werknemers vergoedt. Zij ontvangen ieder een uitkering plus een toeslag. De provincie Groningen gaat om kunstenaars op de vrije markt te helpen ook samen met de VVK renteloze produktiekredieten beschikbaar stellen van maximaal 4.800 gulden per professionele kunstenaar. Honderd kunstenaars kunnen daar gebruik van maken. De Groningse banenpool voor kunstenaars verschilt van de pool die de sociale dienst in Rotterdam wil opzetten, waarbij gezocht wordt naar bijbaantjes in de culturele sfeer voor kunstenaars.