Alanheri lijdt onder valutacrisis

De “hectische situatie op de valutamarkten en de daaruit voortgevloeide onzekerheden” hebben de resultaten van Alanheri (internationale agrarische produktenhandel) in 1992 danig gedrukt.

De winst zal uitkomen op 1,2 miljoen gulden terwijl in 1991 nog 2 miljoen gulden werd verdiend.

De directie wijt de tegenvallende gang van zaken vooral aan het reeds eerder gepubliceerde verlies in het derde kwartaal. In die periode behaalde het handelsbedrijf een negatief resultaat van 388.000 gulden. Vooral dochterbedrijven die grondstoffen en produkten verhandelen in Britse ponden liepen averij op. Het pond noteerde aan het begin van het derde kwartaal ongeveer 3,25 gulden tegen 2,72 gulden aan het slot van het kwartaal.

In het vierde kwartaal was echter sprake van een opleving waardoor de winst steeg van 472.000 tot 1,1 miljoen gulden. Over geheel 1992 nam de de omzet flink toe: van 293 miljoen tot 384 miljoen gulden. Onvoorziene omstandigheden daargelaten, ziet Alanheri de toekomst “met vertrouwen tegemoet”.