Vliegdekschip VS mogelijk naar Israel

WASHINGTON, 18 FEBR. De marine van de Verenigde Staten onderzoekt de mogelijkheid een vliegdekschip en enkele andere schepen van de Zesde Vloot in de Israelische haven van Haifa te stationeren.

Dit hebben Amerikaanse marinefunctionarissen gisteren bekendgemaakt. Volgens de functionarissen voeren sommige senatoren en Israelische belangengroepen in Washington druk uit om over te gaan tot deze nieuwe plaatsingsstrategie, maar er is nog geen beslissing genomen. De basis van de Zesde Vloot is Gaeta in Italië, maar het vliegdekschip ligt op wisselende plaatsen aan de Middellandse Zee. President Clinton beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne dat hij de hechte banden tussen de VS en Israel zou versterken. Maar een Amerikaans vliegdekschip voor de kust van Israel zou kunnen stuiten op protesten van de Arabische staten, op een moment dat Washington pogingen doet de vredesbesprekingen tussen Israel en de Arabische landen op gang te brengen. (Reuter)