VEB: houding van de beurs is slap

“Slap.” Zo betitelt de Vereniging van Effectenbezitters de maatregel van de beurs tegen ondernemingen die nog steeds het nieuwe fondsenreglement niet hebben ondertekend. De tien fondsen die hun beschermingsconstructies (nog) niet voldoende hebben beperkt om het reglement te kunnen ondertekenen, hebben sinds gisteren een zwart ruitje (een wybertje) bij hun naam in de Officiële Prijscourant. Het wybertje geeft beleggers aan dat deze fondsen zich niet onderwerpen aan de nieuwe regels.

“Door deze houding bewijst de beurs het falen van de zelfregulering”, aldus de VEB. Volgens de vereniging had het beursbestuur hardere maatregelen moeten nemen, zoals verwijdering van onwillige fondsen uit de lijst van de meest actieve fondsen of het verbannen naar het "strafbankje'.

De VEB vindt dat het ministerie van financiën nu moet ingrijpen. Het ministerie had vorig jaar ingestemd met een compromis dat de beurs en de Vereniging van Effecten-Uitgevende Ondernemingen (VEUO) na jaren touwtrekken hadden bereikt. De VEB vond het compromis al erg mager omdat de macht van de aandeelhoudersvergadering nog steeds beperkt bleef.

Een reactie van een geheel andere aard is afkomstig van Amev, een van de tien gebrandmerkte fondsen. Amev is verbaasd. Volgens Amev zijn de beurs en de verzekeraar het eens over de manier waarop de complexe aandeelhoudersstructuur van Amev aan de nieuwe regels moet worden aangepast. “Op 3 februari heeft de beurs laten weten bereid te zijn Amev uitstel te verlenen tot 1 juli aanstaande voor het tekenen van de definitieve verklaring”, schrijf Amev in een reactie. De verzekeraar begrijpt niet dat de beurs nu “zonder aankondiging vooraf” is overgaan tot het doen van openbare mededelingen over Amev.

De andere fondsen die met een wybertje door het leven moeten zijn: Ahrend, Ahtlon, CSM, Hoogovens, Nutricia, Reesink, Samas, Twentsche Kabel en Volker Stevin. De meeste fondsen hebben laten weten alsnog maatregelen te nemen om te kunnen voldoen aan de nieuwe regels. CSM daarentegen wil het reglement absoluut niet signeren.

De koersen van Hoogovens, CSM en Amev, de drie hoofdfondsen met een wybertje, hebben tot nu toe niet geleden onder de beursmaatregel. Alle drie de fondsen zagen vanmorgen de koers stijgen.