Rocard wil Frans links vernieuwen in "big bang'

PARIJS, 18 FEBR. Oud-premier Michel Rocard wil de Franse socialistische partij na de verwachte nederlaag bij de algemene verkiezingen van eind maart laten opgaan in een nieuwe, progressieve politieke formatie.

Rocard die geldt als de "natuurlijke' kandidaat van de socialisten voor de opvolging van Mitterrand als president, kondigde een “politieke big bang” aan om een “nieuwe en open beweging” te vormen. Rocard zei in een verkiezingstoespraak in Montlouis dat hij socialisten wil verenigen met Groenen, sociale centrum-politici, strijders voor mensenrechten en communisten die hervorming van de communistische partij nastreven. Daarmee moet onmiddellijk na de verkiezingen worden begonnen, aldus Rocard, die zich met deze rede definitief distantieerde van het socialisme à la Mitterrand. Het tijdstip voor de aankondiging van de "big bang' is zorgvuldig gekozen: vanavond beantwoordt Mitterrand op de televisie vragen van kiezers.

Rocard stelde de belangrijkste leiders van de socialistische partij vooraf op de hoogte van zijn rede, waarmee hij zich afficheert als leider van de linkse oppositie in de periode na de verkiezingen. Volgens de jongste opiniepeilingen zullen de socialisten slechts circa 80 van de 555 zetels in de Nationale Vergadering krijgen. De gaullistische RPR en de liberale UDF zouden op ongeveer 450 zetels, en daarmee op een overweldigende meerderheid, kunnen rekenen. In het huidige parlement hebben de socialisten 247 afgevaardigden.

Volgens een peiling van het instituut Sofres verliezen de socialisten vooral aan de twee groene partijen die de steun van 15 procent van de kiezers hebben. De socialisten krijgen 20 procent, terwijl 40 procent van de Franse kiezers van plan is op de twee conservatieve partijen te stemmen. De communisten en het Front National van Jean-Marie Le Pen krijgen respectievelijk negen en tien procent van de stemmen.

President Mitterrand beantwoordt vanavond en morgenavond in twee tv-uitzendingen van drie kwartier vragen van kiezers. Met zijn optreden wil Mitterrand de socialistische verkiezingscampagne nieuw leven inblazen.

De belangrijkste socialistische voormannen, zoals partijleider Laurent Fabius en premier Bérégovoy, hebben sterk aan geloofwaardigheid ingeboet, omdat ze genoemd zijn in schandalen. Fabius, die in 1985 premier was toen hemofilielijders met het aids-virus besmet bloed kregen, werd gisteravond door demonstranten begroet met de kreet "moordenaar'. Na Rocard erkende ook Fabius dat de socialistische partij moet “evolueren”.

    • Jan Gerritsen