Rabobank met Getronics in mobiele telefoons

Rabobank Nederland probeert samen met het Amsterdamse automatiseringsbedrijf Getronics een licentie voor mobiele telecommunicatie te verwerven.

In 1995 zullen twee nieuwe netten beschikbaar zijn voor mobiel telefoneren. Eén net is voor PTT Telecom en het andere is voor een private aanbieder. Rabobank en Getronics maakten vanmorgen bekend een consortium te formeren om een dergelijk netwerk op te zetten.

Eerder liet de Rabobank weten af te zien van deelname aan de wedloop tussen ondernemingen om als private aanbieder een netwerk te starten. De bank zegt nu telecommunicatie van groot belang te achten voor toekomstige dienstverlening. Vooral het uit de Rabobank verzelfstandigde automatiseringsbedrijf Facet moet daarin een rol spelen. Getronics is al actief in mobiele communicatie.

Inmiddels zouden al vijf groepen zich hebben opgegeven om mee te dingen naar de licentie. De meeste consortia zijn gegroepeerd om een bank. Ook rond ABN Amro en de ING Bank zijn soortgelijke samenwerkingsverbanden opgericht. Later dit jaar zal de beslissing vallen welk consortium samen met PTT Telecom een netwerk voor mobiele telecommunicatie mag opzetten. De groep die die strijd wint zal daarvoor een bedrag van tussen de 300 en 800 miljoen gulden moeten betalen.