Nachtwacht

Kroon en Van der Velde. Vijftigers. De een was stratemaker, de ander zat in de montage van scheidingswanden. De een versleet zijn rug, de ander zijn knieën. Nu nachtwaker in Blijdorp.

Enkele malen per dienst doen zij de ronde. Ze voelen aan deuren die op slot horen te zijn. Ze controleren metertjes in ketelhuizen. Op duistere plekken werpen zij het licht van staaflantaarns, tevens geschikt als knuppel.

Op dieren schijnen zij nooit. Die hebben rust. De meeste zitten trouwens binnen. Maar vergeten zul je ze nooit. Er brult eens een leeuw. Er huilt eens een wolf. Er schreeuwt eens een aap. Toen hun jongen waren weggehaald, beukten de ijsberen met bloedstollend geweld op de deuren.

Tot voor kort kon je een thar-bok tegenkomen. Hij sprong na sluitingstijd over de borstwering en sloeg aan het zwerven. Bij volle maan het puntige profiel van die bok op de vleermuizenrots, prachtig. 's Morgens ging hij tijdig weer naar zijn verblijf. Zo bleef een fictie van gevangenschap bewaard. Net deze week is het dier op transport gegaan naar China.

Graag zouden ze hun oude beroep weer opnemen, de heren Kroon en Van der Velde. Maar dat kan nou eenmaal niet en dan is deze klus nog niet zo kwaad. De nachten vliegen hier voorbij. Je kan ook een parkeergarage krijgen - dan zit je de hele tijd op een stel monitors te turen, daar word je gestoord van joh.

    • Koos van Zomeren