"Meneer de president, verpest het aub niet'

WASHINGTON, 18 FEBR. De vorige president van de Verenigde Staten, George Bush, wilde gisteren niet reageren op Bill Clintons economische plannen.

Na zijn partijtje golf in Miami verklaarde hij over niets anders dan golf te willen spreken. Politiek was off limits. Verder zei Bush dat hij de huidige president het beste wenste. Volgens mevrouw Bush zouden zij en haar echtgenoot niet naar de State of the Union van president Clinton kijken, omdat het tijdstip niet uitkwam in verband met het avondeten.

President Clinton heeft gisteren, voordat hij zijn economische plannen aan het Congres zou ontvouwen, zijn oude verkiezingsrivaal Ross Perot ingelicht over de inhoud ervan. Volgens een woordvoerster van het Witte Huis heeft de president tien tot vijftien minuten met de Texaanse miljardair getelefoneerd. “Veel aspecten van het plan zijn punten waar Perot in zijn verkiezingscampagne ook over heeft gesproken”, aldus de woordvoerster. Ze herinnerde in het bijzonder aan Perots nadrukkelijke oproep het begrotingstekort terug te draaien. “Ik denk dat hij blij was dat de president hem belde.”

Tijdens de campagne beschuldigde Perot als onafhankelijke presidentskandidaat zowel president Bush als Democratisch kandidaat Clinton ervan dat ze het gat in de begroting te licht opnamen. Perot noemde nieuwe belastingen onvermijdelijk. Met zijn vooral op de economie gerichte verkiezingsprogramma veroverde de miljardair negentien procent van de stemmen. Het kantoor van Perot in Dallas heeft in een verklaring bevestigd dat de president en de miljardair elkaar hebben gesproken, maar gaf geen bijzonderheden over de inhoud van het gesprek.

De veertigste president van de Verenigde Staten, Ronald Reagan, merkte in The New York Times op dat Clinton de mensen wilde belasten “die het in de jaren tachtig goed hebben gedaan”. Reagan vroeg zich in zijn artikel af of succes in het verleden iets is waarvoor je je moet schamen of moet worden gestraft.

Volgens de Republikein is de enige les die je uit zijn regeerperiode, van 1980 tot 1988, kan trekken dat belastingverlaging investeringen en harder werken stimuleert. Over het begrotingstekort, dat onder de regeringen Reagan en Bush tot recordhoogte is opgelopen, zei Reagan dat dat een grote bedreiging vormt voor de economie maar dat alleen bezuinigingen er een eind aan kunnen maken. Hij voegde eraan toe: “Juist nu zich tekenen van economische verbetering aandienen, meneer de president, verpest het alstublieft niet.” (AP, Reuter)