Herstel Ajax pas in tweede helft

Ajax stond gisteren in het duel met FC Twente op de rand van uitschakeling voor de KNVB-beker.

Het elftal, dat Jonk en Petersen miste, stond na 52 minuten met 2-0 achter, maar herstelde zich in de tweede helft. Pas in de verlenging slaagde Ajax er in zich te kwalificeren voor de halve finale. FC Twente speelde in de eerste helft van de boeiende wedstrijd zeer sterk. Gemotiveerd door de 1-0 overwinning op Ajax in december in het Olympisch Stadion, bood het elftal de Amsterdammers goed tegenspel. De spitsen Mols en Prince Polley bezorgden de Ajax-verdedigers Silooy en De Boer een zeldzaam zware avond. Twente kreeg al snel de beste kansen door Mols en verdediger Paus. Vijf minuten voor rust leidde Paus het eerste doelpunt in. Mols verlengde diens dieptepass subtiel naar Vurens, die snel langs Menzo in het doel schoot. Zelden raakte de Ajax-verdediging dit seizoen zo in paniek als in die periode.

Vlak na rust schoot Hoogma van twintig meter afstand na een vrije trap via de hak van Blind Twente zelfs naar 2-0. Met Kreek voor Davids vocht Ajax fel terug. Dank zij doorzetten van Kreek kon Bergkamp voor 2-1 zorgen. Toen na twintig minuten in de tweede helft Prince Polley moest afvallen, was Twente aangeslagen. De Ajax-verdediging voelde zich veiliger en kon oprukken. Twente raakte duidelijk vermoeid. In de 33ste minuut schoot Overmars Ajax na een voorzet van Ronald de Boer naar 2-2. Al in de eerste minuut van de verlenging trof Alflen met een fraai afstandsschot doel. Een ongelukkige terugspeelbal van een Twente-verdediger vormde de inleiding tot Ajax vierde treffer. Vink kon scoren omdat doelman De Koning de bal niet in zijn handen durfde te nemen.