Engeland wint met slechts 6-0

ROTTERDAM, 18 FEBR. Er zaten gisteravond op Wembley liefst 51.154 toeschouwers bij de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Engeland en het kleine San Marino. Dat was ruim het dubbele van het aantal inwoners van de dwergstaat.

De bezoekers hadden slechts twee echte profs in de gelederen, één uit de tweede klasse in Italië en éen uit de vierde. De keeper, Benedettini, is een buschauffeur. Toch hadden de Engelsen moeite met scoren. Door drie doelpunten in de laatste elf minuten werd het op het valreep nog een grote overwinning, 6-0.

Noorwegen had San Marino met 10-0 verslagen. Op zo'n uitslag hoopten de Engelsen ook. Hun record dateert uit 1960, 9-0 tegen Luxemburg. Na een uur voetballen stond het gisteren echter pas 2-0. De supporters waren uitermate ontevreden en kozen John Barnes als slachtoffer. Hij werd de gehele tweede helft uitgefloten wanneer hij aan bal was. Liverpool-speler Barnes die lange tijd geblesseerd is geweest had voor het laatst in juni van het vorig jaar, vlak voor de EK-eindronde, in de nationale ploeg gespeeld. Hij is nog lang niet in zijn oude vorm.

Engeland moest het doen zonder zijn nieuwe aanvalsduo, Shearer en Wright. Beide spelers zijn geblesseerd. Daarom liet bondscoach Graham Taylor de donkere Les Ferdinand van Queen's Park Rangers op 26-jarige leeftijd debuteren. Ferdinand deed het niet slecht. Hij was heel actief, kopte vele ballen door en maakte het laatste doelpunt. Het stroeve aanvalsspel van Engeland in het grootste deel van de wedstrijd was vooral te wijten aan de slechte voorzetten die van de zijkanten kwamen.

Mogelijkheden tegen San Marino te scoren zijn het grootst uit hoge voorzetten. De meeste spelers zijn niet erg lang. Vier Engelse treffers werden met het hoofd gescoord. Op 24 maart komt San Marino op bezoek in Nederland. De interland wordt in Utrecht gespeeld. Het is belangrijk voor het doelgemiddelde dat Oranje dan een grotere score behaald dan Engeland.

Middenvelder David Platt, door het ontbreken van de geblesseerde Pearce aanvoerder van Engeland, was de speler waar het om draaide. Hij en niet Paul Gascoigne had de hoofdrol. Platt maakte vier van de zes doelpunten. Hij had in de laatste minuut nog een grote kans op een vijfde treffer. Hij miste een strafschop. De dappere Pier Luigi Benedettini in het doel van San Marino stopte de bal. Met vijf doelpunten had Platt het record van Malcolm McDonald, tegen Cyprus in '75, geëvenaard.