Eastwood kanshebber voor Oscars

ROTTERDAM, 18 FEBR. In Los Angeles is gisteren bekend gemaakt welke films zijn voorgedragen voor een Academy Award, oftewel een Oscar.

Unforgiven van Clint Eastwood en Howard's End van James Ivory bleken de grootste kanshebbers te zijn met elk negen nominaties. Hun films werden beide voorgedragen in de categorieën Beste Film, en Beste Regie. Eastwoods bejaarde cowboys-epos Unforgiven kreeg daarnaast onder meer nominaties in de "zware' categorieën voor Beste Acteur (Eastwood zelf), Beste Bijrolspeler (Gene Hackman) en Beste Scenario (David Webb). Emma Thompson uit Howard's End is voorgesteld als kanshebster voor de Oscar voor de Beste Actrice.

Opvallender dan deze nominaties zijn de zes die The Crying Game van de Ierse, dus niet Amerikaanse, cineast Neil Jordan kreeg toebedeeld, alle in zwaarwegende categoriën: voor Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Montage, Beste Acteur (Stephen Rea) en Beste Supporting Actor (Jaye Davidson).

Kans op de Oscar voor de Beste Film maken verder de films a Few Good Men en Scent of a Woman. Als mogelijke Beste Regisseur zijn ook nog Robert Altman (The Player) en Martin Brest (Scent of a Woman) voorgedragen. Om de Oscar voor de Beste Acteur strijden tevens Robert Downey jr. (Chaplin), Denzel Washington (Malcolm X) en Al Pacino (Scent of a Woman).

In de categorie Beste Buitenlandse Film is de Belgisch-Frans-Nederlandse coproduktie Daens kandidaat gesteld, naast Indochine (Frankrijk), Close to Eden (Rusland), Schtonk (Duitsland) en A Place in the World (Uruguay).