Duitse staalarbeiders betogen voor banen

BONN, 18 FEBR. Omstreeks 20.000 staalarbeiders en familieleden in Duisburg en Dortmund zijn gisteren de straat opgegaan om te betogen voor behoud van hun banen bij het Krupp/Hoesch-concern. Ook eisten zij een “nationaal staalfonds”, zoals hun vakbond IG Metall heeft voorgesteld aan de Duitse regering. Die heeft dit echter geweigerd. Zij meent dat de Duitse staalbedrijven zelf maatregelen moeten nemen, in Europees overleg, voor vrijwillige produktiebeperking.

In hun “nacht van duizend vuren” hielden de staalarbeiders een knooppunt in de verkeersweg B-1 bij Dortmund van gisteravond tot vanochtend zeven uur bezet. Ook de Rijnbrug in Duisburg-Rheinhausen werd enkele uren dicht gehouden door duizenden betogers met fakkels. Krupp/Hoesch wil in de komende weken bekendmaken of de aangekondigde ontslagen in Dortmund (drieduizend werknemers) of in Duisburg vallen. De IG Metall vreest - gezien de belangentegenstellingen - voor grote spanningen tussen de staalwerknemers in beide steden.

Krupp/Hoesch alleen al produceert 150.000 ton staal per maand te veel. Volgens een woordvoerder van de staalwerkgevers lijden de Duitse staalconcerns als gevolg van overcapaciteit, goedkope Oosteuropese concurrentie, de slechte wereldconjunctuur en Amerikaanse importbeperkingen nu verliezen van 300 miljoen mark per maand. Voor nieuwe onrust in het Ruhrgebied zorgde gisteren het nieuws dat waarschijnlijk ook in Hagen en Siegen voor 4100 werknemers de deuren dicht gaan.

Voorzichtige schattingen willen dat 30.000 van de nog 160.000 Duitse staalarbeiders op korte termijn hun baan verliezen, terwijl een veelvoud daarvan aan banen in de afhankelijke (sterk gesubsidieerde) kolensector en bij toeleveringsbedrijven op het spel staat.

In Oost-Duitsland hebben de metaalwerkgevers vanmorgen officieel de lopende CAO opgezegd. Daarin was een loonsverhoging van 26 procent voorzien, als tussenstap naar het (in 1991 afgesproken) gelijk trekken van Oost- en Westduitse CAO's in 1995. De IG Metall wil aan die afspraak vasthouden. De metaalwerkgevers achten zoiets onder de huidige omstandigheden onbetaalbaar en levensgevaarlijk voor wat nog van de Oostduitse staalsector resteert. Zij hebben een loonstijging van negen procent aangeboden.

    • J.M. Bik