Duits vignet voor personenauto wordt goedkoper

BONN, 18 FEBR. Het in de Bondsrepubliek zéér omstreden plan om Duitse en buitenlandse automobilisten met ingang van volgend jaar te verplichten een vignet te kopen voor het gebruik van de autowegen blijft gehandhaafd. Maar de prijs van zo'n vignet zal “belangrijk lager liggen” dan een bedrag van 360 mark per jaar voor personenauto's, waarvan vorige week nog sprake was. Dit heeft kanselier Helmut Kohl gisteren gezegd.

Ook de Duitse benzine-accijns gaat omhoog, een maatregel die de voorkeur had van de oppositionele SPD, de linkervleugel van de CDU, de Duitse ANWB en milieugroepen, maar waartegen minister Günther Krause (verkeer, CDU) zich vorige week nog uitdrukkelijk had uitgesproken. Kohl kondigde gisteren, voor hij vertrok voor een eerder uitgestelde reis van twee weken naar India, Singapore, Indonesië en Japan, aan dat volgende maand zal worden beslist welke “mengvorm” zal worden gekozen. De extra lasten voor de gebruikers van Duitse autowegen zijn mede bedoeld om de zwaar verliesgevende Oost- en Westduitse spoorwegen te saneren, samen te voegen en daarna weer te splitsen in drie afzonderlijke NV's, die eind deze eeuw zullen worden geprivatiseerd.