De crisis bij PSV duurt onverminderd voort

HEERENVEEN, 18 FEBR. PSV heeft er geen twijfel over laten bestaan dat de triomf op Ajax slechts een korte opleving is geweest die met een buitengewone krachtsinspanning werd bereikt. Uitschakeling in een bekertoernooi, zoals gisteravond tegen eerste divisionist Heerenveen (2-1) kan de beste ploeg overkomen, maar de wijze waarop sommige Eindhovenaren het lieten afweten mocht onthutsend worden genoemd en paste geheel in het beeld van eerdere wedstrijden dit jaar. De crisis bij de landskampioen duurt dus onverminderd voort. Trainer Hans Westerhof valt dan ook niet te benijden. Hij zal binnen enkele weken wonderen moeten verrichten anders krijgt het seizoen een dramatische ontknoping.

“We zijn met de overwinning op Ajax niet eens zoveel opgeschoten”, zuchtte trainer Hans Westerhof nadat hij was bekomen van de schrik. “Ik had niet verwacht dat we hier supergoed zouden spelen, maar wel dat het resultaat van zondag een ruggesteun zou zijn naar beter voetbal. Het is nu weer helemaal mis.” Volgens Westerhof ontbrak bij zijn ploeg de dynamiek die tegen Ajax doorslaggevend was. Maar zelfs dat zou in het Abe Lenstra-stadion voor 12.500 knotsgekke Friezen onvoldoende zijn geweest. Heerenveen-trainer Foppe de Haan had zondag op de tribune in Eindhoven zijn ogen goed de kost gegeven.

Hij zocht naar de achilleshiel van PSV en vond die aan de linkerkant, waar verdediger Jan Heintze zijn laatste greintje zelfvertrouwen heeft verloren. In zijn onvermogen liep de back opnieuw een gele kaart op. De derde in twee wedstrijden. Om erger te voorkomen werd de Deen gewisseld voor Kalusha.

Gerald Vanenburg heeft momenteel zo weinig geloof in eigen kunnen dat hij nauwelijks nog aan de bal durft te komen. En als hij toch in het spel wordt betrokken gaat het prompt mis. De best betaalde voetballer van Nederland, die een salaris zou verdienen waar negentig procent van de spelers in de Italiaanse Serie A niet aan kunnen tippen, toont nog eens aan dat hij mentaal niet erg sterk is. Ook Romario deelt mee in de malaise. De laatste goede competitiewedstrijd van de Braziliaan dateert ondertussen al weer van 29 november, uit tegen Go Ahead. Gisteren was hij kansloos in de duels met zijn bewaker Maarten de Jong.

In de opbouw ging er bij PSV ook van alles mis. Ballen werden lukraak naar voren of de tribune in geschoten. Herhaaldelijk werd doelman Wim de Ron in verlegenheid gebracht door een terugspeelbal. Voor Adri van Tiggelen is het in de achterste linie allemaal niet meer te behappen. Ernest Faber maakt na een goede seizoenstart een enorme terugslag door. Berrie van Aerle kan zelden alles geven door blessures.

Westerhof overweegt nu Popescu terug te halen naar de defensie. “Zoals het momenteel gaat nemen we te veel risico's. Er zijn voldoende goed aanspeelbare middenvelders maar de ballen worden naar voren getrapt om van de problemen af te zijn. Ook Popescu wordt steeds overgeslagen.” Foppe de Haan hoorde de perikelen waar Westerhof mee kampt hoofdschuddend aan. “Zoals Van Tiggelen steeds achter zijn verdediging bleef spelen, komt in de eerste divisie nauwelijks voor. Omdat elke ploeg met een inschuivende laatste man opereert, krijg je heel weinig tijd voor de opbouw. Je moet veel strijd leveren om voor het doel van de tegenstander te komen.”

Westerhof werd gisteravond afgetroefd door zijn oude leermeester Foppe de Haan. De Heerenveense docent, die ook cursussen geeft in Zeist, haalde de huidige oefenmeester van PSV ooit als speler van Veendam naar het CIOS. Zestien jaar stonden ze naast elkaar op het trainingsveld van het opleidingsinstituut voor sportleiders. Westerhof was dan ook allerminst verrast door het aanvallende spelconcept van Heerenveen. De Haan had op zijn beurt vooraf geen hoge pet op van PSV. “Ajax was zondag veel beter. Toen Heintze het veld af was nam Ajax gas terug, terwijl PSV er juist een schepje bovenop gooide. PSV speelt maar incidenteel goed voetbal. Dat is het probleem van dit seizoen, misschien zelfs al van de laatste jaren.”

Het toonbeeld van de Friese onverzettelijkheid was toch wel Maarten de Jong. Elke keer als Romario iets geniaals wilde uitproberen, werden zijn acties bruusk verstoord door een ingreep van dit felle bijtertje. De Zuidamerikaan raakte geheel van slag af. De keren dat hij toch ontsnapte aan de bewaking van de uitblinker van Heerenveen faalde hij in de afwerking. De Jong is van orgine een middenvelder. Foppe de Haan heeft hem omgevormd tot mandekker. Voor De Jong stond het al enige tijd vast dat hij Romario moest uitschakelen. Zondag, bij het kijken naar het WK schaatsen, dwaalden zijn gedachten al steeds af naar de duels met de ster van PSV. “Net als Romario ben ik klein en wendbaar. Dat is een voordeel. Je moet als verdediger zorgen dat hij altijd met zijn rug naar je toestaat. Dan heeft hij even tijd nodig om te draaien. Dat geeft jou de gelegenheid in te grijpen. Sta je met je gezicht naar hem toe dan ben je geklopt. Speelt hij je moeiteloos uit.”

De ijverige De Jong ging op de zenuwen werken van Romario. Regelmatig wendde hij zich tot arbiter Luinge om te klagen over het optreden van de Heerenvener. “Romario liep maar te zeuren”, aldus De Jong. “Ook tegen zijn medespelers. Terwijl hij zelf bij balverlies helemaal niets uitvoert. Ik geloof dat hij een keer heeft meeverdedigd.”

PSV nam in de tweede helft genoegen met een 1-0-voorsprong. Arthur Numan, die constant presteert in zijn eerste seizoen bij PSV, trof met een fraai afstandsschot het net. Heerenveen toonde echter meer strijdlust en het veldspel was bij vlagen ook beter verzorgd. Pas in de laatste minuut kwam de gerechtigheid. De van Excelsior overgenomen Erik Tammer kreeg de bal door het midden aangespeeld en tikte de bal in de rechterhoek. In de verlenging maakte Heerenveen het karwei af. Een voorzet van Jan de Visser werd door Marco Roelofsen beheerst afgerond. Daarna kreeg Heerenveen, dat conditioneel totaal niet in de problemen kwam tegen de doorgewinterde profs van PSV, nog verschillende kansen om de voorsprong verder uit te bouwen. Zo faalde Erik Regtop een keer geheel vrij voor doelman De Ron door de bal over het doel te schieten. Het uitgebluste PSV, dat geen enkele bezieling uitstraalde, had de strijd toen al opgegeven.

    • Erik Oudshoorn