Confetti in je oog; Carnavalsoptochten beneden en boven de grote rivieren

Amsterdam Zo 21 febr 14u De Stichting Carnaval in Mokum organiseert een carnavalsoptocht door de binnenstad van Amsterdam. De optocht begint op de Oosterdokskade en eindigt op het Rembrandtplein. Geen Alaaf, geen imitatie van het carnaval zoals dat beneden de rivieren wordt gevierd, maar wel een Prins André II, 30 praalwagens en 20 muziekcorpsen. Inl 020-6232568.

Breda Zo 21 en ma 22 febr 13u30 Tijdens de carnavalsweek heet Breda 'Het Kielengat', naar de traditionele blauwe kiel die in Breda nog steeds het meest gebruikelijke carnavalstenue is. Op 21 februari wordt de 'Brakkensliert' gehouden - een optocht voor kinderen. Op 22 februari vindt de Grote Optocht plaats, waaraan meer dan honderd wagens en loopgroepen meedoen. In totaal worden ca. twaalfhonderd deelnemers verwacht. Inl 076-255375.

Bergen op Zoom Di 23 febr 13u30 Het motto van de carnavalsoptocht in Bergen Op Zoom is 'Me n'ebbe de tijd aan ons eige!'. Wat in andere steden 'hossen' wordt genoemd heet hier 'dweilen'. Dweilers gaan niet verkleed als iets of iemand, maar hullen zich in oude gordijnen, vitrages en mottige lappen. De optocht bestaat uit praalwagens, loopgroepen en muziekbands. Inl 01640-66000. In het Gemeentemuseum De Markiezenhof in Bergen op Zoom gaat op 18 februari de tentoonstelling 'Feesten van de omgekeerde wereld' deel II open, over de geschiedenis van het carnaval in Den Bosch en Bergen op Zoom. Tot 12 april. (Inl 01640-42930).

Den Bosch Ma 22 febr 13u45 In Den Bosch ('Oeteldonk', tijdens carnaval) en in Bergen op Zoom wordt het 'Bourgondische' carnaval gevierd; in bijna alle overige steden het 'Rheinische' carnaval. Het verschil, aldus de Oeteldonkse Minister van Optocht J. van Opdorp, zit hem in de protserigheid: de Bourgondiërs vieren een volksfeest in simpele boerenkiel. De 'Rheinische' carnavalsvierders pronken, met narrenkap en pauwenveren. Aan de Oeteldonkse carnavalsoptocht doen uitsluitend Bosschenaren mee. Inl 073-123071.

Helmond Zo 21 febr 14u De 'Keijebijters', zoals de Helmonders zich noemen tijdens carnaval, vierenfeest onder het motto 'De hi-tie nouw gedoan?' Aan de optocht doen ruim hondertwintig praalwagens mee en twintig muziekcorpsen. De ware Keijebijters zijn herkenbaar aan hun zwart-geel-groen-wit-rood-blauw gekleurde shawl. Inl 04920-87143.

Kloosterburen Zo 21 febr 14u Bijna een kwart eeuw geleden kwam in de katholieke jongensorganisatie van Kloosterburen het plan op om Groninger carnaval te gaan vieren. Dit resulteerde in de oprichting van de carnavalsvereniging 'Kronkeldorp', die dit jaar voor de drieëntwintigste maal de Grote Optocht organiseert. Boeren uit de omgeving stellen hun schuren beschikbaar voor vrijwilligers, die al maanden bezig zijn uit hout, karton en ijzerwaren de praalwagens te bouwen. Op zondag 21 februari wordt er kinder-carnaval gevierd. Inl 05958-1503.

Maastricht Zo 21 febr 13u30 Het bijzondere van de carnavalsoptocht in 'Mestreech' is dat er meer mensen meelopen in de optocht dan er mensen langs de kant staan. Iedereen die dat wil, trekt een mal pak aan en doet mee. Naast de duizenden particuliere meelopers zijn er nog ongeveer zestig 'officiële' deelnemers aan de optocht.

Valkenswaard 21 febr 14u30 Onder het motto 'Ieder mens zunne zin, wij blève strieper en strieperin' vieren de Valkenswaarders carnaval in Striepergat.

Carnaval buiten Nederland * De belangrijkste carnavalsoptochten in Duitsland vinden plaats in Keulen en Düsseldorf. Op 22 februari wordt in beide steden de 'Glanzvoller Rosenmontagszug' gehouden. Aanvang: 11u30. * Het carnaval in Venetië is dit jaar gewijd aan de Venetiaanse comediedichter Carlo Goldoni, naar aanleiding van 200ste geboortedag van de schrijver. Tussen 12 en 23 februari worden honderd voorstellingen (cabaret, theater, straattoneel) gegeven die betrekking hebben op het leven en het werk van de dichter.