Breevast bestrijdt claim: "Fiscus is kamikaze-piloot'

UTRECHT, 18 FEBR. De strijdlustige directie van het belaagde onroerend-goedbeleggingsfonds Breevast denkt dat de miljoenenclaim van de fiscus "op drijfzand' is gebouwd. “Het zijn kamikaze-piloten”, zo luidde de overtuiging van Breevast-directeur M.J.C. van Galen tijdens een aandeelhoudersvergadering gisteren.

Het bestuur en de aandeelhouders waren woensdag massaal naar de vergaderruimte in het jaarbeursgebouw getogen. De claim van 35 miljoen gulden, die door het ministerie van financiën bij Breevast is neergelegd, zorgde voor de nodige onrust. Een dagvaarding hebben de bestuurders overigens nog niet ontvangen. Bijna ongeduldig wordt er op dat juridische stuk gewacht. “Als de dagvaarding binnen is gekomen dan kunnen we overgaan tot een tegenactie”, zegt Van Galen. Daarbij wordt de top gesteund door enkele certificaathouders. Ook zij overwegen juridische stappen tegen Den Haag.

Volgens de staat hebben de twee bedrijven onzorgvuldig gehandeld bij de verkoop van vier vennootschappen in 1983. In die bv's was geld achtergebleven na de verkoop van het Utrechtse "winkelhart' Hoog Catharijne aan het pensioenfonds ABP. Volgens Den Haag hadden de nieuwe eigenaren de bv's geheel "leeggehaald' waardoor de fiscus met lege handen achterbleef. Breevast en FGH konden weten, zo vinden de ambtenaren van het ministerie, dat de kopers niet van plan waren ooit maar een cent aan belasting te betalen.

Niet bekend

Van Galen is bitter gestemd over het optreden van Den Haag. Net als Breevast de onderhandelingen met de fusiepartner ABN Amro bijna heeft afgesloten, “dwarrelt” de brief van de staat binnen. “De bank heeft ons tegen het licht gehouden en geen lijken in de kast gevonden. Als die claim niet zou zijn binnen gekomen dan waren de aandeelhouders eind februari uitbetaald door de ABN Amro”, aldus Van Galen.