Akkoord over reorganisatie overslagbedrijf EBS

ROTTERDAM, 18 FEBR. De directie van European Bulk Services (EBS) en de vervoersbonden van FNV en CNV verwachten vandaag tot een definitief akkoord te komen over de reorganisatie bij het Rotterdamse bulkoverslagbedrijf. De directie heeft de bonden nogmaals laten weten bereid te zijn alles in het werk te stellen om de reorganisatie zonder gedwongen ontslagen te laten plaats hebben.

Dit hebben EBS-directeur D. van 't Hooft en FNV-bestuurder K. van der Linden vanmorgen desgevraagd gemeld. De directie heeft de bonden dinsdagavond uitgenodigd voor hervatting van de vorige week vastgelopen besprekingen.

EBS is het afgelopen jaar in financiële problemen geraakt en moet dit jaar ongeveer 40 miljoen gulden bezuinigen. Bij EBS, waar 1200 mensen werken, moeten 400 mensen verdwijnen. Daarvan zullen 166 via een arbeidspool aan nieuw werk geholpen worden. De onderhandelingen tussen directie en bonden spitsen zich toe op de overige 234 werknemers waarvoor een sociaal plan moet komen.

De EBS-directie heeft inmiddels het advies dat vorige week vrijdag van de centrale ondernemingsraad (cor) is gekomen over de reorganisatieplannen naast zich neer gelegd. De cor wees in haar advies de plannen van de directie af. Begin deze week ontstond onrust bij enkele EBS-onderdelen toen uitlekte dat de directie tijd had gereserveerd bij de rechtbank voor een eventueel kort geding dat zij tegen de bonden zou willen aanspannen omdat zij het overleg zouden vertragen. Toen dit uitlekte braken dinsdagmorgen wilde stakingen uit waarbij ruim 500 werknemers van EBS waren betrokken. Pas toen de directie haar plannen voor het kort geding introk en de bonden opnieuw uitnodigde voor een gesprek ging men weer aan het werk. Van der Linden noemde de situatie in de haven vanmorgen “nog steeds gespannen”.