Aken; HEILZAAM DOBBEREN IN ROTTE EIERENLUCHTL; Oerkracht uit de Eifel

Veel effect hebben de groene verkeersborden met “Kurgebiet. Bitte nehmen Sie Rücksicht” niet.

Geen automobilist mindert vaart wanneer hij een van de kuurzones in Bad Aachen nadert. Wel wordt de toerist er zo geregeld aan herinnerd dat een bezoek aan de stad niet compleet is zonder een duik in een van de vier bronnenbaden.

In Kurbad Quellenhof, dat hoort bij het gelijknamige, gerenommeerde en duurste hotel van de stad, dringt de onmiskenbare rotte-eierenlucht van het zwavelrijke water onmiddelijk mijn neus binnen bij het betreden van de veelbelovende hal. Maar wie daarachter een charmant, enigszins vervallen, laat-negentiende eeuws badhuis verwacht komt bedrogen uit. In de badzaal hebben de zuilen en houten panelen tien jaar geleden plaats gemaakt voor nogal ordinair groen en gele zwembadtegels, en in de hoek brommen de onvermijdelijke zonnebanken. Blauw neonlicht schijnt onder de deuren van de cabines door.

Aan de badrand kleven vrouwen en mannen met in zichzelf gekeerde blikken. Ze schurken zich behaaglijk tegen de tegels. Wie onvoorbereid en nieuwsgierig zijn plaatsje aan de rand tracht te veroveren moet er rekening mee houden dat hij onmiddellijk met kracht weer naar het midden van het bad wordt gedreven: de beloofde massagestralen.

“Niet langer dan twintig minuten baden,” waarschuwen borden op de muren. Dat blijkt vooral te gelden voor oudere mensen die zwak van hart zijn en in het warme water hartkloppingen kunnen krijgen. Wie daar geen last van heeft mag dus naar hartelust dobberen, of - niet te fanatiek - gymoefeningen doen op de aanwijzingen van een struise badjuffrouw in verpleegstersuniform. “Lockern, lòòckern”, klinkt het op gebiedende toon en gehoorzaam schudden de deelnemers van de bewegingstherapie de armen los.

Gewrichts- en spierziekten, hernia, bepaalde huidaandoeningen, vrouwenziekten en vergroeiingen: voor tal van klachten biedt het heilzame water "wetenschappelijk aangetoonde' verlichting. Maar de wervingsfolders benadrukken toch vooral het gezonde genoegen, "der Spaß im naß', waar stramme ledematen en door overgewicht geteisterde gewrichten baat bij vinden. Al mankeer je niets, verwennerij in het kuurbad is gelegitimeerd. Mits je betaalt. Een toegangskaartje voor het algemene bad kost in "Quellenhof' vijftien mark. Een privé-badje inclusief onderwater-douchemassage heb je voor vierendertig mark en toppunt van heilzaamheid belooft de Eifelfangopackung. Voor dertig mark wordt de kuurbadbezoeker van top tot teen ingesmeerd met "oerkracht uit de vulkanische modder van de kraters in de Eifel'. De werkzame mineralen binden de stoffen die een broeiend lichaam onder het slijk afscheidt, aldus de bewegingstherapeute. Het heeft na een verblijf in Aken met de vele konditoreien, Gaststätte en eethuizen ontegenzeglijk een verkwikkend effect.

    • Edith Schoots