ZUURKOOLGOULASH MET VARKENSVLEES

Het vlees voor dit gerecht mag best een beetje doorregen zijn, zodat het lekker sappig blijft. Ik heb niet te dunne schouderkarbonades gebruikt en daar het bot uit verwijderd.

Voor 4-5 personen:

750 gram varkensvlees (niet te mager)

3 uien

1 knoflookteentje

1 grote groene paprika

50 gram boter of braderije

75 gram ontbijtspek in blokjes

1 eetlepel milde paprikapoeder

1 theelepel scherpe paprikapoeder of cayennepeper

1 klein blikje tomatenpuree

zout

1 theelepel karwijzaad (kümmel)

2 laurierblaadjes

ca. 4 dl runderbouillon (uit een pot)

500 gram zuurkool

1/8 liter zure room (eventueel)

Snijd het vlees in niet te kleine stukjes. Pel en snipper de uien en de knoflook. Maak de paprika schoon en snijd hem in reepjes.

Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees (in gedeelten) rondom bruin; schep het vlees uit de pan. Fruit in het achtergebleven vet het ontbijtspek, de ui- en knoflooksnippers en de paprikareepjes tot de ui glazig is. Neem de pan van het vuur en roer de beide soorten paprikapoeder en de tomatenpuree door het uimengsel en vervolgens het vlees met het uitgelopen vleessap. Voeg naar smaak zout toe en roer het karwijzaad en de laurierblaadjes erdoor. Schenk de bouillon erbij en laat het vlees zachtjes met het deksel op de pan 30 minuten pruttelen.

Pluk de zuurkool uit elkaar en roer de kool door het vlees. Laat het geheel nog ca. 45 minuten zachtjes pruttelen tot het vlees gaar is. Serveer het gerecht met zure room en gekookte aardappelen.

    • Irene van Blommestein