"Wybertje' voor tien fondsen; Beursbestuur straft zware bescherming

AMSTERDAM, 17 FEBR. De tien beursfondsen die het nieuwe fondsenreglement, dat het aantal beschermingsconstructies beperkt, niet hebben ondertekend, krijgen een zwart ruitje (een wybertje) achter de vermelding in de Officiële Prijscourant. Dit heeft de Amsterdamse effectenbeurs gisteren nabeurs bekendgemaakt.

Tot deze maatregel heeft het beursbestuur besloten nu blijkt dat tien beursgenoteerde ondernemingen het nieuwe fondsenreglement met bijlage X over beschermingsconstructies niet hebben ondertekend. Tot voor kort hadden twintig ondernemingen de nieuwe regels niet onderschreven. De beurs gaf hun tot 15 februari de tijd dat alsnog te doen.

Met het wybertje wordt nu aan beleggers kenbaar gemaakt dat de tien betrokken ondernemingen zich niet willen onderwerpen aan het regime waarin de nieuwe voorschriften ten aanzien van beschermingsconstructies staan, aldus de beurs.

Het oormerken van onwillige fondsen gebeurt overigens al sinds 1991. Het beursbestuur beraadt zich op verdere stappen. In het ergste geval kan de beurs deze fondsen naar het strafbankje verbannen of de noteringsovereenkomst opzeggen.

De tien fondsen die zich niets van het ultimatum van de beurs hebben aangetrokken zijn: Ahrend, Amev, CSM, Hoogovens, Nutricia, Reesink, Samas Groep, Twentse Kabel en Volker Stevin. Twee fondsen die niet officieel genoteerd zijn, Air Holland en Nederhorst, hebben in het geheel niet gereageerd en zullen ook verder moeten met een wybertje. De overige 211 fondsen hebben het reglement wel ondertekend.

In de groep van tien "wybertjesfondsen' zitten enkele principiële weigeraars, maar de meeste bedrijven overleggen met de beurs en hopen spoedig tot overeenstemming te komen. De intepretatie van het fondsenreglement is daarbij een punt van discussie.

Onder de principiële weigeraars vallen voedingsconcern CSM en technische groothandel Reesink. Kantoorinrichter Ahrend, staalconcern Hoogovens en levensmiddelenproducent Nutricia praten nog met de beurs. Ahrend heeft beschermingsconstructies in werking gesteld om te voorkomen dat Bürhmann-Tetterode het fonds vijandig overnam. Fondsen die zwart op wit beloven dat ze hun beschrermingsconstructies binnen twaalf maanden zullen aanpassen aan de nieuwe regels, worden verlost van hun wybertje.

Een woordvoerder van de beurs wilde niet vooruitlopen op nadere maatregelen tegen de dissidenten, maar zei erbij dat de beurs onverminderd vasthoudt aan ondertekening van bijlage X. Voordat nieuwe stappen worden ondernomen zal overleg worden gepleegd. Volgens de woordvoerder dienen ter beurze genoteerde ondernemingen zich aan de regels, ook aan de nieuwe, te houden.

Bijlage X van het nieuwe fondsenreglement bepaalt dat op de beurs genoteerde ondernemingen slechts twee van de vijf gebruikelijke beschermingsconstructies (preferente aandelen, prioriteitsaandelen, gemeenschappelijke bezitsconstructies, certificering en stemrechtbeperking) mogen hanteren. Niet-royeerbare certificaten van aandelen (nrc's), die geen stemrecht bieden en ook niet kunnen worden omgeruild in gewone aandelen, zijn helemaal uit den boze. CSM en Nutricia zijn twee bedrijven die zich hebben beschermd door middel van de uitgifte van nrc's. CSM heeft al laten weten nog liever naar een buitenlandse beurs te verhuizen dan de nrc's in te ruilen voor andere aandelen.