VN: Japan schendt resolutie-Cambodja

TOKIO, 17 FEBR. Mitsui & Co, een van de grootste handelshuizen in Japan, heeft zich volgens de Verenigde Naties in Cambodja schuldig gemaakt aan het exporteren van hout uit het land en zodoende een resolutie geschonden van de Veiligheidsraad. Mitsui ontkent.

Een woordvoerder van UNTAC, de VN-organisatie in Cambodja, heeft gisteren tegen Japanse journalisten in Phnom Penh gezegd dat Mitsui in januari twee keer hout heeft verscheept naar Japan, juist tijdens het Japanse voorzitterschap van de Veiligheidsraad.

De beschuldiging heeft Tokio in grote verlegenheid gebracht, net nu secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali van de Verenigde Naties op officieel bezoek is in Japan. De export van hout uit Cambodja is door de Veiligheidsraad per 1 januari verboden, omdat kappen van bomen schade zou toebrengen aan het milieu in het toch al door een lange oorlog zwaar geteisterde land. Bovendien willen de VN voorkomen dat door zulke export geld vloeit naar de Rode Khmer, de enige partij die het Parijse vredesakkoord voortdurend schendt.

Een woordvoerder van Mitsui zei vandaag tegen het Japanse persbureau Kyodo dat het hout is geëxporteerd na officiële goedkeuring door UNTAC en de Cambodjaanse regering. “We geloven niet dat we de regels hebben overtreden.” Wel gaf de woordvoerder van het handelshuis toe dat het transport naar Japan is gebeurd nadat het embargo van kracht was geworden. In totaal heeft Mitsui 10.142 kubieke meter hout uit Cambodja naar Japan uitgevoerd.

Een woordvoerder van het Japanse ministerie van internationale handel en industrie zei vandaag dat Japan zich strikt aan het embargo houdt. Niettemin is het ministerie een onderzoek naar de affaire begonnen.

Diplomaten in Phnom Penh hebben het gedrag van de Japanse handelshuizen (er zou nog een niet nader gedentificeerd Japans handelshuis bij zijn betrokken) fel gekritiseerd. Een van hen sprak tegenover een Japanse verslaggever in Cambodja van “niet te verontschuldigen schendingen van de resolutie van de Veiligheidsraad”.

Cambodja is het eerste land sinds de Tweede Wereldoorlog waarheen Japan troepen heeft gestuurd in het kader van de VN-vredesmissie. De secretaris-generaal van de VN heeft vandaag premier Miyazawa gevraagd ook Japanse troepen ter beschikking te stellen voor Mozambique, omdat in dat land intussen wordt voldaan aan alle voorwaarden die de speciale Japanse wet op de VN-vredesmissies stelt. De Japanse premier hield de boot af. Het is nog te vroeg om de publieke opinie in Japan opnieuw te belasten met nieuwe troepenzendingen, meende hij.