Vertrouwen Europese bedrijven op dieptepunt

BRUSSEL, 17 FEBR. Het vertrouwen van het Europese bedrijfsleven ten aanzien van het economisch kimaat in de EG is gedaald tot het laagste punt in de afgelopen tien jaar. Dit blijkt uit een rapport dat gisteren is gepubliceerd door de Europese Commissie.

De index, die is gebaseerd op cijfers over produktie en verwachtingen, daalde van 96,3 in november vorig jaar naar 96,1 in december. Dat niveau was sinds oktober 1982 niet meer bereikt. Volgens het rapport blijven de investeringen nog het gehele jaar beperkt.

In Frankrijk daalde de index van 97,9 naar 97,4, in Duitsland van 96,0 naar 95,5. Het pessimisme onder het bedrijfsleven was het grootst in Duitsland, Spanje, Ierland en Luxemburg.

De centrale bank in Frankrijk maakte gisteren cijfers bekend waaruit blijkt dat de produktie in januari is gedaald en dat de voorraden stijgen. Vooral de autobranche en de verkoop van luxe artikelen stagneerde. Ook de export en het aantal orders daalden.

De Bank of England schrijft in het eerste rapport van dit jaar te verwachten dat de werkloosheid verder zal stijgen. In alle industriële sectoren daalde de produktiviteit in de het laatste half jaar van 1992. Het was het derde achtereenvolgende jaar dat dit gebeurde.

Volgens officiële cijfers die gisteren in Italië bekend zijn geworden is de produktie vorig jaar met 0,6 procent gedaald. De transportindustrie en de machine-industrie werden het zwaarst getroffen. daar bedroeg de daling respectievelijk 11,1 en 7,9 procent. Volgens de Italiaanse vakbonden staan in de noordelijke regio 145.000 banen op het spel. (Reuter)