"Vance wil uit overleg over Bosnië stappen'

NEW YORK, 17 FEBR. De Amerikaanse diplomaat Cyrus Vance treedt binnen een week of twee af als co-voorzitter van de Joegoslavië-conferentie van de VN en de EG. Hij is van plan zich terug te trekken zodra de onderhandelingen over Bosnië-Herzegovina zijn afgesloten. Dat hebben diplomaten in New York gisteren gezegd.

De mededelingen zijn niet door Vance bevestigd, maar de woordvoerder van de Joegoslavië-conferentie, Fred Eckhard, sprak ze ook niet tegen.

Hij zei gisteren dat Vance “altijd heeft gezegd niet eeuwig voorzitter te blijven”, en dat hij heeft beloofd niet te zullen opstappen op een cruciaal moment.

Volgens de diplomaten wil Vance nog voor het eind van deze maand aftreden. Hij zou niet van plan zijn nog naar Genève terug te keren als de onderhandelingen over Bosnië in New York aflopen. Na zijn aftreden zou hij voor de secretaris-generaal van de VN, Boutros-Ghali, gaan werken als adviseur inzake ex-Joegoslavië.

De 76-jarige Vance, voormalig minister van buitenlandse zaken van de VS, vertegenwoordigt de VN in het voorzitterschap van de Joegoslavië-conferentie. De EG wordt in dat voorzitterschap vertegenwoordigd door Lord Owen. Wie Vance te zijner tijd opvolgt, zeiden de diplomaten niet te weten. Vance's plaats zou in elk geval tijdelijk worden overgenomen door zijn naaste medewerker Herbert Okun, een vroegere Amerikaanse ambassadeur. (Reuter)