Sudradjat nieuwe chef staf

JAKARTA, 17 FEBR. Generaal Edi Sudradjat, bevelhebber van de landmacht, is benoemd tot chef staf van de ABRI, de Indonesische strijdkrachten, en wordt daarmee de hoogste militair van het land. Sudradjat krijgt een politieke sleutelpost, want de militairen geven in Indonesië de toon aan. Zijn benoeming werd vanmorgen bekendgemaakt door de huidige chef staf, generaal Try Sutrisno, die eerder deze week door de ABRI werd voorgedragen voor het vice-presidentschap. Sudradjats benoeming maakt Try's handen vrij voor aanvaarding van het ambt van tweede man.

Generaal Sudradjat (54) staat bekend als een militair met een onbesmet blazoen, die zich gedurende zijn succesvolle loopbaan steeds verre heeft gehouden van de politieke machtsstrijd binnen de strijdkrachten en professionalisme altijd voorop heeft gesteld. Hij behoort, net als Try, tot de tweede ABRI-generatie, die geen rol meer heeft gespeeld in de onafhankelijkheidsstrijd. De nieuwe chef staf zal op 19 februari worden geïnstalleerd.