Smeuge onderwerpen voor de gemiddelde kijker

Ooggetuige, RTL4, 20.30-21.25u.

De nieuwsvoorziening bij RTL4 wordt naar behoren verricht, meent Rik Rensen, hoofd informatieve programma's bij de commerciële zender. De rubriek Ooggetuige, die vanaf vanavond wekelijks wordt uitgezonden, heeft dan ook niet de functie die bij de publieke omroep aan de actualiteitenrubriek wordt toebedeeld - als er achtergronden bij het nieuws te belichten zijn, is daarvoor naar zijn zeggen voldoende ruimte in reguliere (en zelfs extra) journaal-uitzendingen. Het nieuwe informatieve programma, dat voorlopig dertien weken lang wordt geproduceerd, is bedoeld voor “onderwerpen die de grootste gemene deler, de gemiddelde kijker, het meest aanspreken”.

Wat voor onderwerpen zijn dat dan? De eerste aflevering gaat over een 35-jarige ex-medewerker van het blad Privé die na een ongeluk verlamd is geraakt en trouwde met een verpleegster uit de revalidatiekliniek. De programmamakers registreerden de bruiloft, de ideeën van de echtelieden over hun toekomst en de manier waarop een arts en een “genezend medium” daaraan kunnen bijdragen. In de uitzending van volgende week wordt, aansluitend aan de voetbalwedstrijd Nederland-Turkije, een vluchtig bezoek gebracht aan de Kanaalstraat in Utrecht, waar de meerderheid allochtoon is. En de derde aflevering bestaat uit twee onderwerpen: het vervoer per helicopter van een couveuse-kindje en een verbaasde blik op het hedendaagse vertier in de Roxy-discotheek in Amsterdam, waarvan de strekking kan worden afgeleid uit een commentaartekst van Ruud ter Weyden: “Je kunt je afvragen: bestaan er ook grenzen aan wat hier allemaal getoleerd kan worden?”

Ter Weyden fungeert in Ooggetuige als de presentator en stem-buiten-beeld die van de door anderen gemaakte reportages een herkenbare eenheid moet maken. Tien van de dertien afleveringen worden vervaardigd door medewerkers van het produktiebedrijf van Ivo Niehe en de rest in eigen huis, alles onder supervisie van eindredacteur Feike Salverda.

Hoe herkenbaar het programma tenslotte zal zijn, is lastig vast te stellen. In de aangekondigde onderwerpen is geen lijn te ontdekken, maar de afleveringen die ik vooraf kon bekijken, wekken de indruk dat het tjonge-jonge-gehalte hoog zal zijn. Hier wordt, zo te zien, een soort journalistiek bedreven dat vooral doet denken aan het weekblad Panorama: zo smeuïg mogelijk opgedist, niet vrij van enig effectbejag, met een ondertoon van hoe-bestaat-het en niet al te diepgravend, want anders kan de aandacht van de lezer niet worden vastgehouden. In bijna dezelfde bewoordingen bespreekt Rik Rensen de vraag hoeveel onderwerpen er in één uitzending zullen worden behandeld. Dat is, zegt hij, “afhankelijk van hoe lang de spanning kan worden vastgehouden.” En voor de term “licht sensationeel” schrikt hij, blijkens een persbericht van RTL4, niet terug. Het programma wordt gepresenteerd in de zendtijd die tot dusver voor de Amerikaanse serie Rescue 911 was bestemd.

    • Henk van Gelder