Politie houdt wegenbouwer en wethouder gelijk aan

MAASTRICHT, 17 FEBR. De Maastrichtse CDA-wethouder van openbare werken J. In de Braekt is maandag tegelijk met wegenbouwer J. Baars uit Klimmen aangehouden. De twee worden verdacht van respectievelijk het aannemen en geven van giften en beloften en van valsheid in geschrifte. De officier van justitie beslist vandaag of hun aanhouding met twee etmalen wordt verlengd.

Sinds november loopt een gerechtelijk vooronderzoek tegen de wethouder en de aannemer, nadat bekend was geworden dat zij in 1991 samen met hun echtgenotes een vakantiereis naar Egypte hadden gemaakt. Toen het vooronderzoek werd geopend, besloot In de Braekt zich tijdelijk terug te trekken als wethouder. Hij gaf toe dat zijn deel van de reiskosten in eerste instantie door de wegenbouwer was voorgeschoten, maar hij zou dat bedrag, ruim zevenduizend gulden, later contant hebben terugbetaald. Als bewijs heeft de wegenbouwer hem een kwitantie gegeven.

Baars was een van de vijf wegenbouwers die lange tijd de wegenbouwprojecten in Maastricht onderling mochten verdelen. De wegenbouwer deed begin vorig jaar voor de rechtbank in Maastricht een boekje open over de corruptie van gemeenten en provincie waar het ging om de aanbesteding van orders. In de jaren tachtig zouden op de speciale steekpenningenrekeningen van het bedrijf tussen de anderhalve en drie ton per jaar zijn omgegaan.

Volgens de woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Maastricht zijn er tijdens het vooronderzoek meer zaken aan het licht gekomen: “Er mag wel van worden uitgegaan dat er iets meer aan de hand is dan dat Egyptereisje, maar wat dat is, kan ik in dit stadium van het onderzoek niet zeggen.”