Philips sluit fabriek PDM, 235 banen weg

OOSTERHOUT, 17 FEBR. Het Brabantse PD Magnetics, fabrikant van audio- en videocassettes, gaat dicht. Alle 235 werknemers verliezen hun baan.

PD Magnetics is een volle dochteronderneming van Philips. De produktie van PDM-cassettes wordt voortgezet in een Philips-fabriek in Wenen. Volgens Philips is de sluiting noodzakelijk omdat het Oosterhoutse bedrijf al jaren forse verliezen lijdt en niets erop duidt dat dat snel verandert.

De cassetteproducent boekte vorig jaar een verlies van 45 miljoen gulden, tegen een verlies van 61 miljoen gulden in 1991. Door ingrijpende saneringen in de laatste jaren werd het personeelsbestand van 700 in 1985 teruggebracht naar 235 vanmiddag. Philips acht gedwongen ontslagen “onvermijdelijk, gezien de omvang van de problematiek en gezien de situatie bij Philips zelf.” De werknemers werden van het besluit op de hoogte gebracht. Philips probeert binnen of buiten de onderneming voor zoveel mogelijk medewerkers een vervangende baan te vinden.

De Industriebond van het CNV reageerde “geschokt” op het nieuws. De bond drong aan op een onafhankelijk onderzoek om de noodzaak tot sluiting na te gaan. Totdat de conclusie daarvan bekend is, zouden geen werknemers ontslagen mogen worden.

Philips schrijft de verliezen bij PD Magnetics en de daaruit voortvloeiende sluiting toe aan overcapaciteit op de markt voor magnetische videobanden, met name door de hoge produktie in het Verre Oosten. “Daardoor kwamen de prijzen onder hoge druk te staan”, zei een woordvoerder van Philips vanmiddag.

In 1968 begon de onderneming als Magneetband Fabriek Oosterhout als een volle dochter van Philips Consumenten Elektronica. Twaalf jaar geleden nam het Amerikaanse DuPont een belang van 50 procent en veranderde de naam in PD Magnetics. DuPont trok zich in 1988 terug.

Aanvankelijk werden alleen geluidscassettes voor Philips gemaakt, maar later legde het bedrijf zich ook toe op de fabricage van videobanden voor V2000, VHS en Betamax. In het najaar van 1985 werden nog 130 extra werknemers aangenomen.

Sinds 1986 vergrootte het bedrijf zijn naamsbekendheid vooral door miljoenensponsoring van een professionele wielerploeg, waarvan renners als Erik Breukink, de Spanjaard Pedro Delgado en de Ier Sean Kelly deel hebben uitgemaakt. “De wielerploeg kostte in de zeven jaar dat de ploeg bestond gemiddeld circa 5,5 miljoen gulden”, zegt M. Krikke, voormalig manager van het team. “In 1992 betaalde PD Magnetics nog 7,5 miljoen gulden aan de ploeg.”