Moordenaar Mendes verdwenen in Amazone

RIO BRANCO, 17 FEBR. De man die in 1988 milieu-activist en vakbondsleider Chico Mendes heeft vermoord is mogelijk al naar Bolivia of Peru gevlucht. Darci Alves da Silva zou daarbij gebruik hebben gemaakt van de vier kilometer regenwoud die de grens tussen deze landen en Brazilië markeert. Dit heeft de directeur van het ministerie van staatsveiligheid van de Braziliaanse deelstaat Acre gisteren gezegd. Darci Alves is maandag samen met zijn vader Darli, die de moord zou hebben gepland, en zeven andere gevangenen ontsnapt uit de staatsgevangenis in Rio Branco. De weduwe en kinderen van Mendes genieten extra bescherming totdat de twee zijn opgepakt.

De federale politie van Brazilië is “met zoveel mensen als nodig is” een zoekactie begonnen in de regenwouden van de westbraziliaanse staat Acre. Agenten van Interpol zijn in Peru en Bolivia op zoek naar de voortvluchtigen. Vader en zoon Alves zijn maandag ontsnapt uit hun slecht bewaakte gevangenis in Rio Branco door de tralies voor hun raam door te zagen. Een advocaat van de familie Alves meent dat de twee bij de ontsnapping weinig tegenwerking hebben gehad. Volgens hem is Darli (58) een zieke man, die zich langzaam voortbeweegt.

Alfredo Sirkis, voorzitter van de Braziliaanse Groene Partij, noemt de uitbraak “verschrikkelijk, maar niet helemaal onverwacht”. Volgens Sirkis zijn de veeboer en zijn zoon in de gevangenis “als koningen” behandeld en konden ze regelmatig vrij door Rio Branco wandelen, hun familie bezoeken of naar de bank gaan. “Ze genieten de steun van de machtige veeboeren en houtkappers die de Amazone regeren,” aldus Sirkis.

Volgens de advocaat van Darli Alves zal zijn cliënt nog zeker tot 3 april uit de handen van de politie blijven. Op die datum verjaart een in 1973 vermoedelijk door Darli gepleegde moord, waarvoor hij op 22 maart zou worden voorgeleid. (AFP, AP, Reuter)