Kiev: kernwapens zijn onklaar door slecht onderhoud

KIEV, 17 FEBR. Als gevolg van slecht onderhoud is een aantal Oekraïense kernwapens onklaar geraakt. Dat heeft een hoge Oekraïense officier, generaal Aleksej Krysjkov, gisteren gezegd.

Volgens de generaal zijn de Russische autoriteiten in gebreke gebleven bij het onderhoud van de kernwapens. Op grond van een uit 1992 daterend akkoord hebben zij zich verplicht de raketten van het type SS-24 te onderhouden. Hij zei dat de Oekraïne daar geld voor ter beschikking heeft gesteld. Toch hebben inspecteurs gebreken geconstateerd aan 19 raketten die opgeslagen liggen op de basis van Pervomaisk in de zuidelijke Oekraïne.

Maandag meldde het Russische blad Izvestia dat “onvolledig, slordig en verlaat onderhoudswerk” aan de kernraketten problemen heeft veroorzaakt. Het blad citeerde de plaatsvervangende bevelhebber van de Russische strategische bewapening, generaal Vladimir Nikitin, dat “inmiddels niemand meer de garantie kan geven dat de kernraketten in de Oekraïne veilig zijn”.

De Oekraïne heeft 36 raketten van het type SS-24, die elk tien kernkoppen kunnen vervoeren. Over de 140 SS-19-raketten in de Oekraïne, elk in staat om zes kernkoppen te transporteren, is tot nu toe niets gezegd.

De problemen hebben inmiddels geleid tot spoedoverleg tussen Moskou en Kiev. Daarbij zijn volgens een hoge ambtenaar van het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken, Konstantin Grisjtsjenko, afspraken gemaakt over dringende onderhoudswerkzaamheden.

Rusland en de Oekraïne zijn het niet eens over de vraag wie de controle uitoefent over de 176 kernraketten op Oekraïens grondgebied. In Kiev is het START 1-akkoord nog steeds niet geratificeerd. Op grond van dat akkoord en de bijbehorende protocollen staat de Oekraïne de controle over de kernwapens af aan Rusland. Kiev eist echter aanvullende veiligheidsgaranties en een bedrag van anderhalf miljard dollar om een aantal kernwapens te vernietigen. (AP)