Hezbollah en Israel slaags in Z-Libanon

NABATIYEH, 17 FEBR. Guerrillastrijders van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah hebben vandaag en gisteren een reeks aanvallen uitgevoerd op Israelische en pro-Israelische doelen in Zuid-Libanon. Israelische artillerie antwoordde met beschietingen van dorpen in de omgeving van de stad Nabatiyeh.

De verhoogde activiteit van Hezbollah viel samen met de eerste verjaardag van de dood van haar leider sjeik Abbas Musawi, bij een Israelische helikopteraanval. Zij kwam bovendien aan de vooravond van het begin van de eerste rondreis van de nieuwe Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, door het Midden-Oosten in een poging het Arabisch-Israelische vredesoverleg weer op gang te brengen. Hezbollah verzet zich tegen een vredesregeling met Israel. Het Israelische leger in de Veiligheidszone is sinds zondag in verhoogde staat van paraatheid.

Bij de acties van vandaag van Hezbollah en het Israelische leger zouden in totaal vier doden en 24 gewonden zijn gevallen. De doden zouden twee Hezbollah-strijders zijn en twee Libanese burgers; onder de gewonden zouden zes leden van de pro-Israelische militie in het zuiden, het Zuidlibanese Leger (SLA), zijn.

Hezbollah, dat heeft gezworen de Israelische troepen te verdrijven uit de door Israel afgekondigde veiligheidszone in het uiterste zuiden van Libanon, meldde eerst de veiligheidszone onder vuur te hebben genomen met artillerie en raketten. Vervolgens hadden honderden strijders acht stellingen van het SLA aan de noordelijke rand van de veiligheidszone aangevallen, waarvan er vier in hun handen waren gevallen.

Hezbollah dreigde gisteren Noordisraelische nederzettingen te verwoesten als de pro-Israelische militie haar dreigement uitvoert om zeven dorpen aan te vallen die de shi'itische guerrillabeweging steunen. “Als ze hun dreigement uitvoeren, zal onze wraak woest zijn”, aldus Hezbollah-leider Hassan Nasrallah tot 10.000 aanhangers in de Beka'a-vallei.

Intussen hebben eenheden van de lokale VN-vredesmacht, UNIFIL, drie shi'itische dorpen verlaten en aan het Libanese leger overgedragen. Het zou gaan om broeinesten van anti-Israelisch activisme. De overdracht was in overeenstemming met de inspanningen van de regering in Beiroet en de VN om het staatsgezag over het land uit te breiden. (Reuter, AP)