Financiële onrust door de plannen van Clinton

NEW YORK, 17 FEBR. De financiële markten hebben negatief gereageerd op de economische plannen van de Amerikaanse president Clinton. Op Wall Street trad een forse koersval op. De Europese beurzen openden vanmorgen lager, al was er in de loop van de morgen sprake van enig herstel. Gisteren hadden zij ook al terrein verloren.

Op Wall Street daalde het Dow Jones Industrial Average gisteren met 82,94 punten tot 3309,49 in wat onmiddellijk gedoopt werd als de "Clinton Crashette'. Het was de grootste daling in meer dan een jaar. In totaal gingen maar liefst 325 miljoen aandelen van de hand. De beurs reageerde op wat Clinton gisteren en in het weekeinde aan economische plannen aankondigde, als voorschot op zijn vandaag te houden "State of the Union'.

Gevreesd wordt dat de door Clinton beoogde belastingverhogingen het economische herstel in de VS zullen afremmen. De Amerikaanse president presenteert komende nacht bijzonderheden in de "State of the Union', zijn jaarlijkse boodschap tot het Congres. Veel is de afgelopen dagen al uitgelekt. Clinton had de Amerikanen er eerder deze week op voorbereid dat zij “offers” moeten brengen, nu blijkt dat het overheidstekort groter is dan verwacht.

De Londense beurs opende vanmorgen 18 punten lager op 2794, maar dit verlies werd in de loop van de ochtend weer goedgemaakt. Gisteren had Londen onder de negatieve Amerikaanse stemming al 33,7 punten verloren. De Amsterdamse EOE-beursindex daalde vanmorgen met 1,38 punt, nadat gisteren ruim 3 punten lager was gesloten op 297,7. De lagere dollarkoers had een negatief effect op de internationale fondsen. In Amsterdam stond de dollar rond het middaguur op 1,8325 gulden. Dat was bijna een cent lager dan de slotkoers van gisteren, toen de dollar al 2,5 cent had verloren.

Pag.18: Clinton wijst op obligaties

De maatregelen van president Clinton omvatten onder meer hogere belastingen voor bedrijven en de hogere inkomensgroepen. Clinton sprak ook over een energiebelasting en het terugdringen van de kosten van medische zorg. Met de opbrengst ervan moet het overheidstekort worden teruggedrongen, banen worden geschapen en onderwijs en opvoeding worden verbeterd. Nieuw in de mededelingen was dat de inkomens vanaf 100.000 dollar meer belast worden.

Onze correspondent in New York voegt hieraan toe:

Voor Wall Street kwam uit Clintons korte speech tot het Amerikaanse volk het spookbeeld naar voren van een verkwistende, belastingheffende president. Het cliché van de tax-and-spend-democrat jaagt beurzen en bedrijven altijd de stuipen op het lijf. Over de hele breedte gingen aandelen omlaag waarbij over het algemeen de farmaceutische en biotechnologische fondsen werden getroffen, alsook de transportaandelen. In een reactie zei Clinton gisteren dat mensen niet naar de Dow Jones moesten kijken maar naar de obligatiemarkt - dat was een betere maatstaf. De maatgevende 30-jarige obligatie ging slechts een fractie in rendement omhoog naar 7,14 procent bij een licht dalende koers.

De grootste zwartkijkers zagen de val van de Dow Jones gisteren als het begin van een correctie met honderden punten. Anderen meenden dat het verhogen van belastingen straks leidt tot een stijging van de inflatie. Marilyn Schaja, econoom bij Donaldson, Lufkin & Jenrette, vindt die reacties wat overdreven. “Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de economie zich niet gewoon verder herstelt”, aldus Schaja. “Ik verwacht de komende dagen nog wel wat nervositeit maar geen spectaculaire daling. Ook verwacht ik niet dat er gevaar is voor een stijgende inflatie, dat is veel te ver gezocht. De beurs reageert misschien al te sterk.”