EG-besluit bananen kost L-Amerika 1 mld dollar

TEGUCIGALPA, 17 FEBR. Het besluit van de Europese Gemeenschap om de import van zogenoemde "dollarbananen' te beperken kost Latijns Amerika ruim 1 miljard dollar per jaar. Dit heeft president Rafael Leonardo Callejas van Honduras gisteren gezegd.

Volgens het staatshoofd kost de maatregel, die de import van bananen uit Zuid- en Midden-Amerika beperkt ten voordele van bananen uit de EG en uit voormalige koloniën, direct 250.000 banen en indirect nog eens 1,1 miljoen banen. Tot de importbeperking van dollarbananen werd vrijdagnacht in Brussel besloten door de ministers van landbouw van de twaalf EG-lidstaten. België, Duitsland en Nederland bleven zich verzetten tegen de importbeperking. België vreest dat de kleinere aanvoer van bananen een economische tegenslag zal betekenen voor de haven van Antwerpen. Duitsland is de grootste importeur van bananen in Europa.

De import van "dollarbananen' zal worden verlaagd van 2,6 miljoen ton tot 2 miljoen ton. Op elke ton meer die wordt ingevoerd moet 180 procent van het invoertarief worden betaald. Het aantal dozen bananen dat jaarlijks naar Europa wordt verscheept zal door de maatregel dalen van 140 miljoen naar 108 miljoen.

Bananen vormen 60 procent van de totale export van Honduras, de vierde bananenexporteur ter wereld. Voor de grootste exporteur, Ecuador, betekenen bananen een kwart van de totale uitvoer. Volgens president Callejas van Honduras zullen alleen de bananenconcerns die de beste bananen exporteren tegen de laagste prijs overleven onder de nieuwe quota-regeling. Honduras zal bij het secratraiaat van de Gatt (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) in Genève een klacht indienen in een poging de maatregel van de EG ongedaan te maken. (AP)