Duitse Sandra Völker zwemt wereldrecord op de 50 meter rugslag

SHEFFIELD, 17 FEBR. De Duitse zwemster Sandra Völker heeft haar landgenote Franziska van Almsick even naar de achter- grond verdrongen. De 18-jarige Völker verbeterde gisteren in Sheffield het wereldrecord op de 50 meter rugslag. Bij wereldbekerwedstrijden in het Britse 25-meterbad noteerde de scholiere 28,33 seconden. Dat is veertienhonderdste sneller dan de Chinese Xue Lei op 9 januari van dit jaar in Peking.

Voor één avond ging dus niet alle aandacht uit naar Van Almsick, het nieuwe gezicht van het Duitse zwemmen. Van Almsick, vier jaar jonger dan Völker maar al wel een fenomeen, zette overigens haar zegereeks voort. De drievoudige wereldrecordhoudster (50, 100 en 200 meter vrije slag ) won zonder bijzondere krachtsinspanning de 200 meter in 1.57,91.

Voor het Nederlandse succes op de eerste avond van de zesde wereldbekerwedstrijd zorgden Ron Dekker en Inge de Bruijn. Dekker won in Sheffield de 50 meter schoolslag in 27,63. De routinier, broer van bondscoach René, bleef nummer twee, de Duitser Mark Warnecke, bijna een halve seconde voor. De tijd op de 100 meter vlinderslag van Inge de Bruijn - 1.00,04, goed voor de tweede plaats - betekende een nieuw nationaal record. De Bruijn was éénhonderdste sneller dan het oude record, dat sinds 1988 in het bezit was van Judith Anema. Winnares Susan O'Neill uit Australië bracht 59,47 op de klokken.

Verder waren er tweede plaatsen voor Dekker op de 200 meter schoolslag, De Bruijn op de 50 meter vrije slag en voor Kirsten Vlieghuis op de 1000 meter vrije slag.