Deelneming van PGGM in fonds voor industrie

DEN HAAG, 17 FEBR. Het pensioenfonds PGGM gaat voor maximaal 50 miljoen gulden deelnemen in het toekomstige Industriefonds. Dat heeft het PGGM vandaag bekendgemaakt. PGGM is het eerste pensioenfonds dat deelneming in het Industriefonds toezegt.

Deze financieringsfaciliteit is bestemd voor middelgrote en grote bedrijven die de kern vormen van een cluster van hoogwaardige activiteiten op het gebied van technologie, werkgelegenheid, kennisinfrastructuur en toeleveranciers. Het is een gezamenlijk fonds van overheid en bedrijfsleven.

Op dit moment beschikt het Industriefonds in principe over 660 miljoen gulden. Daarvan is 200 miljoen gulden afkomstig van Economische Zaken, 200 miljoen van de banken en 200 miljoen van verzekeringsmaatschappijen, terwijl de Nationale Investeringsbank heeft toegezegd dat tien procent van de verstrekte financieringen voor eigen rekening te zullen verschaffen.

Minister Andriessen (economische zaken) heeft de Tweede Kamer eerder gemeld ook op 200 miljoen van de pensioenfondsen te rekenen. De onderhandelingen daarover zijn gaande, aldus een woordvoerder van Economische Zaken. Ook de pensioenfondsen voeren hierover overleg, zo bevestigde het PGGM. De bedoeling is dat het Industriefonds nog dit voorjaar operationeel zal zijn.

Het PGGM is nog in onderhandeling met Economische Zaken en de andere deelnemers over een technische aspecten van de uitvoering. Het PGGM maakte eerder bekend nog dit jaar voor 300 miljoen gulden extra te zullen beleggen in Nederlandse aandelen. Het fonds zegt stimulering van de Nederlandse economie niet als primaire taak te beschouwen, maar wel te erkennen dat het daarin als grote belegger een rol vervult.

Het PGGM beheert voor 950.000 gepensioneerden en deelnemers een pensioenvermogen van ruim 40 miljard. In participaties heeft het fonds 156 miljoen geïnvesteerd, terwijl het eind 1992 9,5 miljard in aandelen had belegd.